Ledena kiša kumovala nesreći

Nesreća kod Nevesinja: Dvoje mrtvih, 17 povrijeđenih

  • 15.12.2018. 19:06

Četrdesetosmogodišnji Igor Kuzman i  šesdesetšetogodišnja Ljiljana Boničić izgubili su život u sobraćajnoj nesereći na putu Gacko-Nevesinje. Autobus „Globtoura“ jutros oko osam sati  prevrnuo se u rijeku  Zalomku u mjesto Vrtič. 

U trenutku nesreće u autobusu je pored vozača i suvozača bio i 21 putnik. Dvoje je poginulo a  osamnaestero ih je povrijeđeno od čega petoro teže. Milenko je došao da obiđe povrijeđene rođake, tvrdi da su proživjeli pravi horor.

"Onim koji su se nalazili pod autobusom nije mogao ništa, plakali su tu, ćerka koja je bila kraj neke žene vrištala je ne zna ko je i šta je. Uglavnom vidio je jedan haos", kaže Milenko Kravić iz Nevesinja.

Haos je zateklo i medicinsko osoblje iz Nevesinja. Prema njihovim riječima osam putnika je bilo zaglavljeno u vodi pod autobubusom. Doktori tvrde da su se više od 40 minuta borili da spasu putnike, toliko je trebalo vremena da stignu mehanizacija i vatrgasci iz Nevesinja. Oni teže povrijeđeni odmah su prebačeni u obližnje bolnice

"Dvoje je odmah poslato u Mostar, jedan pacijent je bio sa prelomom potkoljenice, drugi je bio u hipotermiji u šoku, dvoje je poslato u Trebinje a troje je zbrinuto ovdje u Nevesinje  ostalih 11 je sa lakšim povredama", rekao je Milan Radojičić, direktor Hitne pomoći Nevesinje.

Loši vremenski uslovi i ledena kiša koja je padala u ovom dijelu Hercegovine glavni su razlozi ove tragedije, tvrde u policiji. Kažu da će ispitati sve detalje.

"Policijska stanica Nevesinje je po nalogu Tužilaštva izvršila uviđaj u toku su i ostale mjere i radnje koje se preduzimaju radi dokumentovanja eventualne krivične odgovornosti", kaže Slavenko Lučić, komandir policijske stanice Nevesinje.

Zabrinuti su i predstavnici prevoznika „Globtour“ iz Međugorja. Tvrde da su ovu liniju vozili njihovi najiskusniji vozači te da je autobus bio ispravan.

"Autobus je 100% ispravan, garantujem za to.  Ledena kiša i gotovo, ne znam da li su posipani putevi i to ali ledena kiša je glavni razlog", kaže Dušan Vukajlović, Koordinator za istočnu Hercegovinu prevoznika "Globtour" Međugorje. 

Iz preduzeća „Nevesinje putevi“ pred kamere neće ali  tvrde da su ovu dionicu puta čistili i posipali sat vremena prije nesreće. Mjesto Vrtič od Nevesinja je udaljeno oko 20 kilometara, ova putna dionica puna je usjeka i krivina. Autobus „Globtoura“ išao je iz Novog Sada u Čapljinu.