Bivši ministar prosvjete u Tužilaštvu

Nenad Suzić osumnjičen za seksualno zlostavljanje djevojčice

  • 06.06.2019. 19:11

Zbog sumnje da je seksualno zlostavljao maloljetnu djevojčicu iz Banjaluke, juče je priveden bivši ministar u Vladi Republike Srpske. Kako ATV saznaje, radi se o bivšem ministru prosvjete, Nenadu Suziću. 

Suzić, inače i redovni profesor na FiIozofskom fakultetu u Banjaluci, od jutros je na saslušanju u Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci. 

Kako saznajemo, roditelji djevojčice prijavili su slučaj policiji, nakon čega je Suzić odmah priveden. Po dostupnim informacijama, osumnjičeni je duži period dodirivao djevojčicu po raznim dijelovima tijela i govorio joj da to ne smije pričati nikome, jer će to ostati njihova tajna. Policija, kako ATV saznaje, ne dovodi u pitanje istinitost djevojčicinog iskaza, te je odmah postupljeno po prijavi. 

"S obzirom na činjenicu da je riječ o djetetu, te u skladu sa međunarodnim i domaćim propisima kojima se štite interesi djeteta, nismo u mogućnosti da iznosimo više detalja", kaže iz PU Banjaluka.

Prema informacijama  ATV-a, osumnjičeni je iskorištavao tešku situaciju u kojoj se nalazi porodica nesrećne djevojčice. Odmah nakon što je Suzić priveden, reagovalo je i resorno ministarstvo. Srđan Rajčević, tražio je od rektora Univerziteta u Banjaluci, da do okončanja istrage, Suzić bude udaljen sa nastave. 

"Mislim da je to moralan čin, i mene kao resornog, nadležnosg ministra, i na kraju krajeva i kao oca tri maloljetne djevočice. Dakle dok god traje istraga, bez obzira da li se u krivičnom postupku utvrdila krivica ili ne, da profesor Suzić bude udaljen iz nastave", kaže Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Odmah su odgovorili i iz banjalučkog Univerziteta. O privođenju redovnog profesora Filozofskog fakulteta, na smjeru Pedagogija, kažu, čuli su iz medija. Odluku o Suzićevoj sudbini, donijeće tek nakon što se oglasi Tužilaštvo. 

"U vezi s tim, ukoliko prof. dr Nenadu Suziću, bude određena mjera pritvora, isti će biti privremeno udaljen s radnog mjesta nastavnika na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Univerzitet će preuzeti sve potrebne mjere i radnje u cilju zaštite integriteta", kažu iz Univerziteta u Banjaluci. 

Ovo nije prvi ovakav slučaj koji je u posljednje vrijeme potresao javnost. Najvažnije je da postoji otvoren odnos između roditelja i djece, kaže Ombudsman za djecu Republike Srpske. Dragica Radović, kaže da privođenje uglednog profesora govori da u društvu nema zaštićenih. 

"Dobro je da se ovakvi slučajevi prijavljuju i da se djeca osnažuju. Prije svega djeca i vaspitno-obrazovne ustanove gdje se takvi slučajevi dešavaju, koji imaju priliku da uoče ovakve situacije da prijavljuju nadležnim institucijama i da se procesuiraju počinioci", kaže Radović.

Suzić je rođen 1950. godine. Učiteljsku školu je završio u Prijedoru, a Filozofski faklultet u Zagrebu, gdje je i magistrirao. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu na temu "Osobine nastavnika i odnos učenika prema nastavi". Napisao je više od 100 radova, najviše onih koji se odnose na rad sa djecom. Ministarsku funkciju obavljao je od 1998. do 2001. godine. Nenad Suzić je pedagog i sociolog.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.