Nakon velikog požara

“Nemamo za jelo i kiriju”: Radnici na pijaci Arizona očajni

  • 14.04.2019. 19:04

Bez štanda i robe nema posla a to znači da nema primanja. Šta ćemo i kako dalje, ni sami ne znamo... Vlasnici čiji su štandovi izgorjeli na pijaci Arizona nijemo su posmatrali zgarište na mjestu gdje su do juče radili. Slijegali su ramenima, plakali i odmahivali rukom. Mnogima je rad na Arizoni bio jedini izvor priihoda. U trenu je, na stotine porodica, ostalo bez primanja.

" Pa teško, sam ne znam kako, teško, ne znam ni da li ću ikako i početi raditi. Kako bi se vi sad osjećali, već ste u jednim kreditima, kako sad dizati duge kredite, ali nisam samo ja, svi smo mi takvi, možda i više od pola. Jeste li sada ostali bez posla definitivno? Za sad jesmo, takvo je stanje”, kaže jedan od vlasnika na pijaci Arizona.

Požar je buknuo jutros oko tri časa. Vatra se brzo proširila i gutala sve pred sobom.

Šteta koja je nastala tokom noći na pijaci Arizona je ogromna i definitivno će se zbrajati danima. Podsjetimo, ovu istu pijacu je veliki požar zahvatio i u januaru 2016. godine kada je izgorjelo blizu 500 štandova.

Većina štandova je napravljena od lako zapaljivih materijala. Vatrogasci iz Gradačca, Srebrenika i Brčkog su se satima borili sa vatrenom stihijom. Uradili su sve što su mogli, ipak, na stotine štandova punih robe, a procjenjuje se da ih je ovaj put izgorjelo i više nego u prvom požaru, pretvoreno je u pepeo.

"Mi smo stranci, stanujemo kod nekoga kući i sad nemamo posao, nemamo se čime više baviti, nemamo ni za jelo, nemamo ni kiriju više da plaćamo, ne znam šta ćemo. Evo naše kolege su isto ko i mi, magacini isto izgorjeli, objekat i sve", kaže jedan od vlasnika štanda.

"Nemam šta dobro reći, evo ovo je drugi put kako je izgorio objekat, evo sad idem da vidim koliko je izgorio. To je ona tvrda zgrada ugostiteljski objekat, velika. Prošli put sam imao štete 30.000, sad odoh da vidim koliko je."

U nevjerici su i u firmi "Nova pijaca" koja je zadužena za održavanje Arizone. Ne znaju da li je požar podmetnut ili se desio nesrećan slučaj. Pričaju da mnogi zakupci i danas vraćaju kredite koje su podigli kako bi ponovo pokrenuli biznis nakon velikog požara koji je, prije tri godine, takođe progutao Arizonu. Šteta je, procjenjuju, i ovog puta milionska.

"Ovo je  drugi put, štete su na desetine miliona, nadležne institucije rade svoj posao i čekamo taj prvi izvještaj.  Ljudi su svakako s opravdanjem ogorčeni, ovo im se dešava drugi put, izgubili su drugi put sve što su imali, ali evo potrudićemo se zajedno sa opštinom Gradačac da pokušamo ovu pijacu vratiti u prvobitno stanje”, kaže Ensar Mešanović, predsjednik firme "Nova pijaca".

Vlasnici štandova mole za pomoć. Pričaju da se ni od prvog požara nisu oporavili a da će ih ovaj definitivno dotući. I kažu - ako im neko ne pomogne, nemaju od čega prehraniti porodice.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.