Zločini nad Srbima

Nastavljeno suđenje Atifu Dudakoviću

  • 11.11.2019. 19:34

Čitanjem iskaza svjedoka Svetka Miljevića i Đure Salapure, koji su u međuvremenu preminuli, nastavljeno je suđenje Atifu Dudakoviću i petnaestorici pripadnika Petog korpusa Armije BiH, optuženih za zločine nad Srbima u četiri zapadnokrajiške opštine tokom vojne akcije "Sana 95". 

Svetko Miljević, u iskazu datom 28. avgusta 2015. godine opisao je strahote koje su proživlajvali mještani sela Đedovača, Dabar i Bosanski Milanovac. Peti korpus Armije BiH palio je sve pred sobom. Svetko je tada bio pripadnik šeste sanske brigade, njegov brat Ranko bio je civil. Tokom napada 10. oktobra, Svetko se sa još dvojicom kolega vratio u selo Đedovača da upozore mještane da bježe. Susjedno selo Dabar bilo je u plamenu.

Ranko nije bio kod kuće, otišao je kod rođaka Stojana i nije uspio pobjeći, ubijen je. Ubijen je i Stojan.

"Moja tetka Joka Krunić, koja danas živi u Prijedoru, a živjela je u Bosanskom Milanovcu, mi je pričala da je ona tog 10.10. vidjela Ranka i Stojana. Vidjela ih je pred Stojanovom kućom. Joka mi je rekla da ih je vidjela u trenutku kad je ona bježala iz Milanovca. Tom prilikom je rekla Ranku i Stojanu da bježe, a da su oni rekli da će bježati samo dok uhvate Stojanovog konja, tj. dok se spreme. Navodno je Ranko rekao Joki da će otići u Đedovaču da vidi da li su se naši roditelj povukli iz sela. O Ranku i Stojanu nakon toga niko ništa ne zna", stoji u iskazu svjedoka Svetka Miljevića, koji je pročitala Marijana Čobović, tužitelj Tužilaštva BiH.

Njihove kosti pronađene su 98. godine u grobnici na groblju Greda Šušnjar Sanski Most. Obdukcija je pokazala da su ubijeni iz vatrenog oružja. Prilkiom povlačenja i upada Armije BiH, koji su palili sve pred sobom Svetko je zajedno sa Kljujić Stojanom, Milinović Mikanom i Vranješ Milanom zarobljen  u selu Podbriježeje. Pripadnici Armije BiH vezali su ih konopcima, psovali im četnički majku i tjerali ih da pasu travu. 

Pri pokušaju bijega Svetko je ranjen.

"Ono što mi je poznato u vezi stradanja civila je to da je u Sanskom Mostu stradao Vranješ Ilija, koji je bio iz Đedovače, ali on je ostao u Sanskom Mostu gdje je i nastardao", stoji u istom iskazu.

U iskazu svjedoka Đure Salapure, koji je dao prvog septembra 2015, a umro samo pet mjeseci nakon toga, opisan je užas koji su proživljavali civili srpske nacionalnosti, uglavnom stari i bolesni, sa područja Sanskog Mosta.  Porodična kuća u mjestu Bjelani, izgorjela je do temelja, a od njegovog oca Nikole koji je bio 1910. godište ni traga.

"Dudakovića i još petnaestoricu pripadnika Petog korpusa Armije BiH optužnica tereti za zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 lica srpske nacionalnosti, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata. Dudaković se tereti i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva", Tužilaštvo BiH

Odbrane su danas pokušavale da prigovore na tehničke neispravnosti u iskazima ovih svjedoka, te da ospore njihovu autentičnost. Nastavak suđenja zakazan je za deveti decembar. 

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)