Svjedok Radomir Radošević

Nastavljenje suđenje Dudakoviću

  • 09.12.2019. 18:54

Radomiru Radoševiću u selu Vrtoča u Bosanskom Petrovcu ubijen je otac Rade. Ubijen je u ofanzifi Petog korpusa u septembru 95. godine. 

On je danas pred sudom ispričao kako je 14. septembra 94.  u Prijedoru našao majku i ujaka. Pobjegli su iz Vrtoča. Otac je ostao u selu. Nije htio bježati. I ubijen je. Tijelo oca preuzeli su on i brat 23. marta 96. godine.

"Tijelo je bilo u dosta dobrom stanju. Vide se vizuelno rupe od metaka. U predijelu grudnog koša. Tijelo je bilo u dosta dobrom stanju, uopšte mi nije djelovalo da je puno, znači kad i brada se vidi i košulja čista bila. Nije djelovalo da je tijelo staro. Znači da nije davno ubijeno", Radomir Radošević, svjedok. 

Odgovarajući na pitanje Dudakovićevog branioca Asima Crnalića, svjedok je potvrdio da je zajedno s vojnicima VRS- bježalo i civilno stanovništvo iz Vrtoča, dok su neki ostali.  Radošević je potvrdio da je vidio kada je “palo Vrtoče”.

"Osim Dudakovića, za zločine protiv čovječnosti počinjene na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most te okolnih sela, za ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, terete se bivši pripadnici Petog korpusa Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Konježić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić"

Nastavak suđenja zakazan je za 23. decembar.