Riječ je o terorističkom napadu

Nastavljena intenzivna potraga za ubicama u Sarajevu

  • 27.10.2018. 19:04

Ubistvo dvojice policajaca je teroristički akt, zaključili su u Sarajevskoj opštini Novi Grad. Konačnu riječ o tome daće Kantonalno tužilaštvo, a dok se ne oglasi, mi to nazivamo terorizmom, poručio je predsjedavajući Opštinskog savjeta Rusmir Baljić.

U međuvremenu,  nakon jučeršnjeg ubistva dvojice policajaca, na nogama su i dalje sve bezbjendosne i policijske agencije. 

Privedeno je nekoliko osoba, a više njih je stavljeno pod kontrolu, poručili su iz kantonlanog MUP-a. Biće locirane   interesantne osobe koje bi mogle pomoći u rasvjetljavanju događaja i identifikovanju izvršilaca, kažu u policiji, a saslušanja privedenih trajala su skoro citavu noc. 

"Te aktivnosti se nastavljaju i danas, U toku su pretresi na području Pala i Istočnog Sarajeva. Na šest lokacija, angažovan je veći broj policijskih službenika MUP-a Republike Srpske, iz uprave policije, MUP-a Kantona Sarajevo, i državne agencije za istrage" kaže Mevludin Halilović, policijski komesar Kantona Sarajevo. 

Policija Srpke nastavlja potragu I sve aktivnosti preduzima u saradnji sa kantonalnom policijom, potvdili su u MUP-u Srpke. Ranije su iz Ministarstva unutrasnjih  poslova rekli  da su  na raspolaganje stavili I dodatne kapacitete  i da je odmah odgvoreno na zahtjev Kantonalne policije koja je zatražila pomoć. 

Snimak izrešetanog policijskog automobila  u kome su ubijena dvojica policajaca  svejdoče o stravičnom napadu koji se desio u naselju Alipašino polje, a Sarajelije su i danas odavale počast ubijenim sugradjanima. 

"Užas, nemam komentar, ovdje nismo niko sigurni, uvijek sam se osjećala sigurno kada vidim policiju, blizu sebe, nažalost stradaju I oni u ovim momentima", rekla je Adisa Sijerić, Sarajevo.

U Fedraciji je u ponedeljak  dan žalosti. Zastave će biti spuštene na pola koplja. Na ulicama,  a posebno na izlazima iz grada, pojačano je prisustvo policije. MUP Kantona Sarajevo je podigao nivo pripravnosti na najveći nivo. Pomoć u istrazi je ponudilo i Tužilaštvo Bosne I Hercegovine, ali za sada glavnu riječ vode   kantonalni tužioci, koji su uključeni u istragu. 

"Mi ćemo kao što je komesar rekao nastaviti sve aktivosti, koliko god to trajalo, u cilju potpunog rasvjetaljavanja ovog, gnusnog čina, I privođenju licu prvade, izvršilaca ovog krivičnog djela.", istakao je Nusret Selimović, načelnik PU opštine Novi Grad.

Policajci Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Adis Šehović i Davor Vujinović, koji su ubijeni juče u sarajevskom naselju Alipašino Polje, biće sahranjeni u ponedjeljak. 

Ubijeni su, nakon sto su  pokušali  spriječiti krađu automobila,  a  napadači su ih  zasuli rafalnom paljbom. Od zadobijenih povreda Šehovic je preminuo na licu mjesta, dok je Vujinovic,  nakon  višečasovne borbe ljekara, izgubio bitku za život.
 

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм