Krađa više od 200 vozila

Nastavljen najveći proces protiv autokriminala u istoriji BiH

  • 12.11.2018. 20:46

Čitanjem obimne otužnice Tužilaštva Bosne I Hercegovine, u Sudu  BiH, danas je  nastavljen najveći proces protiv autokriminala u istoriji BiH.

Marko Trifković i Bojan Košarac, ranijom odlukom Suda izdvojeni su u drugi predmet, a 25 optuženih Tužilaštvo tereti da su na području oba entiteta organizovano djelovali u krađi više od 200 skupocjenih vozila.

“Otuđenje skupocjenih motornih vozila ili onih čija je potražnja na tržištu povećana, iznuđivanje novca za povrat vozila njihovim vlasnicima, rastavljanje otuđenih vozila u dijelove, uništavanje idetifikacionih oznaka na vozilima, a potom prodaje tako rastavljenih dijelova“, izjavio je u sudnici tužilac Džermin Pašić.

Tužilac je danas zatražio mjere pritvora i mjere zabrane sastajanja sa svim svjedocima u predmetu. Odbranu je to iznenadilo, kao i to što Tužilaštvo vrši, kako kažu advokati, određeni pritisak na Sud, povezujući ovaj slučaj sa stradanjem sarajevskih policajaca.

“Mislim da tužiteljstvo vrši značajan pritisak zapravo na Sud, a naravno i na odbranu koristeći ovu užasnu tragediju koja se desila ubistvom ova dva policajca, jer odbrana i tužiteljstvo moraju biti u ravnopravnom položaju u odnosu prema Sudu posebno u ovoj fazi procesa“, izjavila je Nada Dalipagić, advokat Joze Markića.

“Tužilac je dosta neprecizno izdao određene mjere za sve okrivljene vezano za kontakte sa svjedocima, pritome generalizujući i pritom dovođenje u vezu sa prethodnim događanjima, pravno je to dosta neprecizno, kad se izjasnimo znaćemo o čemu se radi“, kaže Vlado Adamović, advokat Enisa Mandala.

Za Branislava Gordića zatražen je pritvor, jer su tokom nedavnog pretresa kod njega pronađeni dijelovi automobila. Njegov advokat tvrdi da Gordić nema veze sa slučajem ubistva sarajevskih policajaca, što je, kaže, utvrdila i kantonalna policija, te da će na prijedlog pritvora uložiti žalbu.

 “ U toku današnjeg dana ćemo se pismeno očitovati za prijedlog tužioca za određivanje pritvora prema Gordić Branislavu, vrlo nas je iznenadio ovaj postupak tužioca, međutim mi ćemo iskoristiti svoje zakonsko pravo da se žalimo, odnosno da se žalimo I Sud će u propisanom roku donijeti odluku“, rekao je Mirsad Crnovršanin, advokat Branislava Gordića.

Tužilaštvo je najavilo da će saslušati 324 svjedoka. Isto toliko priložiće i dokaznog materijala. Odbrana očekuje da će imati pristup svim dokumetima.

Optužnica danas nije pročitana do kraja. U četvrtak bi tužilac trebao da završi čitanje optužnice, a tada bi Sud trebao da se odredi i o prijedlogu Tužilaštva za mjere pritvora.

Тагови: