Sud BiH

Nastavak suđenja Drekoviću za zločine nad Srbima

  • 01.10.2019. 07:49

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje generalu takozvane Armije BiH Ramizu Drekoviću za ratni zločin nad srpskim civilima u Kalinoviku 1995. godine.

Prema optužnici, Dreković je u proljeće 1995. izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima.

U optužnici se navodi da je u granatiranju tokom maja i juna 1995. godine ubijeno petnaestogodišnje dijete, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih, te razoreno više objekata.

Drekovića optužnica tereti da je u svojstvu komandanta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civila za vrijeme rata.

Na ročištu održanom 17. septembra svjedok Tužilaštva BiH Lazar Gojanović izjavio je da ga je detonacija granate koja je pala blizu njegovog stana izbacila kroz prozor, te da je potom otišao do škole, gdje je saznao da je druga granata usmrtila Stanislavu Koprivicu iz sela Jažići, a ranila Jelenu Bozalo, Dušanku Nišić i Mlađenku Tepavčević.

Gojanović je rekao u Sudu BiH da je u jutarnjim časovima 3. juna 1995. godine desetak metara od njegovog stana pala prva granata u trenutku kada je otvarao prozor, nakon čega ga je detonacija odbacila napolje.

"Granata je došla sa zapadne strane, sa područja u kojem je bila takozvana Armija BiH. Nakon pada, bio sam u šoku. Kasnije, po povratku u stan, vidio sam polomljena stakla, poderane zavjese i brojne rupe od gelera u zidu. Neke gelere sam do danas sačuvao", rekao je Gojanović.

Nakon ovog događaja, naveo je Gojanović, uznemireno stanovništvo je u panici napuštalo Kalinovik i uglavnom odlazilo u pravcu Foče.

Nastavak suđenja zakazan je za 13.00 časova.