Sud BiH

Nastavak suđenja Drekoviću za ratne zločine

  • 15.10.2019. 07:41

U Sudu BiH za danas je zakazan nastavak suđenja generalu takozvane Armije BiH Ramizu Drekoviću za ratni zločin nad srpskim civilima u Kalinoviku 1995. godine.

Prema optužnici, Dreković je u proljeće 1995. izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima.

U optužnici se navodi da je u granatiranju tokom maja i juna 1995. godine ubijeno petnaestogodišnje dijete, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih, te razoreno više objekata.

Drekovića optužnica tereti da je u svojstvu komandanta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civila za vrijeme rata.

Na ročištu održanom 1. oktobra, svjedok Tužilaštva BiH Radivoje Mandić ispričao je kako je djevojčica Stanislava Koprivica poginula 3. juna 1995. godine od granate ispaljene sa područja Bjelimića kod Konjica.

"Bilo ih je i iz Treskavice i Ljute, a mala [Stanislava] je poginula od te iz Bjelimića", rekao je Mandić i dodao da je tog dana oštećena i njegova kuća, koja je oko 200 metara udaljena od centra Kalinovika, gdje je Stanislava poginula.

Svjedok je naglasio da je nakon tog granatiranja nastala panika i da su ljudi bježali gdje je ko imao da ide, te da je granatiranje nastavljeno i narednih dana.

U nastavku suđenja pročitana je izjava svjedoka Milivoja Sladoje koji je preminuo prošle godine, u kojoj je navedeno da je 3. juna prva granata udarila u krov susjedne zgrade Skupštine opštine, gdje se on nalazio, dok je druga pala kod hotela "Lelija", kuda su se djeca vraćala iz škole kući.

"Tu je poginula Stanislava, a ranjena Dušanka Nišić. Ona je imala ranu kod bubrega, to sam vidio kad sam prišao. Uzeo sam je u naručje i krenuo u Dom zdravlja Kalinovik", navedeno je u izjavi.

Sladoje je dodao da je kasnije naišao Milan Lalović, u čiji su auto smjestili Dušanku i odvezli je u Dom zdravlja, gdje ju je preuzeo doktor Slavko Ždrale i pružio joj prvu pomoć.

"Kako sam ja bio direktor škole prije rata, Pajo [domar] je pretpostavio da ću prepoznati djevojčicu koja je preminula u jednoj od soba. Tijelo joj je bilo izmasakrirano, te je nisam mogao prepoznati", pročitano je iz izjave.

Nastavak suđenja zakazan je za 13.00 časova.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.