Ubistvo Krunića šokiralo Srpsku

Nastavak sjednice Narodne skupštine odgođen za sutra

  • 23.04.2019. 19:15

Zbog trostrukog ubistva koje potreslo Banjaluku prekinuto je i redovno zasjedanje Narodne skupštine Republike Srpske. Pauza, vanredni kolegijum, a nakon toga i dogovor da se nastavi sutra. 

Dogovoreno je i da tačke dnevnog reda o javnom redu i miru, oružju i municiji kojima je danas trebalo da počne sjednica, budu pomjerene. Sutra će biti donesena i konačna odluka da li će biti održana posebna sjednica Narodne skupštine o stanju bezbjednosti u Republici Srpskoj.

"Na sutrašnjem Kolegijumu koji je zakazan za 9:30 donijećemo odluku o održavanju posebne sjednice koja će razmatrati stanje bezbjednosti zato će biti zadužen naš odbor za bezbjednost u sardnji sa Vladom i resorima takođe je dogovreno da dvije tačke prebacimo iza, a to ćemo sutra zvaničnoo definisati", kaže Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS.

"Sutra ćemo vidjeti da li će ići posebna sjednica ili kroz redovan izvještaj MUP-a slijede konsultacije i slijede konsultacije koje će biti u toku današnjeg dana", rekao je Igor Žunić, šef Kluba poslanika SNSD-a u NS RS.

Za prekid sjednice su i opozicionari. I prije odluke o vanrednom kolegijumu zatražili su pauzu zbog nemilih događaja koji su se odigrali u Repuplici Srpskoj u prethodnim danima. Zbog svega toga, kažu, posebna sjednica o bezbjednosti je neophoodna. Odgovore iz MUP-a žele što prije i to o ubistvu u Prijedoru, ali i nadomak Laktaša.

"Mi osuđujemo ovakva događanja, izražavamo jednu veliku zabrinutost zbog toga što se u posljednje vrijeme dešava u RS i tražimo da institucije koje su nadežne, prije svega MUP i Tužilaštvo, brzo i hitno privedu počinioce ovih zločina pravdi i zakonu", ističe Perica Bundalo, šef Kluba poslanika PDP-a u NS RS.

I premijer i predsjednik Republike Srpske poručuju - nedopustivo je to što se desilo. Rezultate istrage očekuju u najkraćem mogućem roku.  Spremni su, kažu, ići i u izmjene zakonskih rješenja, ali i preventivna djelovanja kako bi se ovakvi slučajevi spriječili. 

"Gubitak ljudskog života, gubitak privrednika, koji je imao značajne privredne kapacitete je i gubitak za RS, a prije svega za njegovu porodicu i ja kao čovjek moram učiniti sve, i učiniću sve  da ako treba da pojačamo izmjenu određenih zakonskih rješenja", ističe Radovan Višković, premijer RS.

"Ono što očekujem jeste da institucije rade svoj posao da dođu do počinilaca i da se sve nakon toga dešava u skladu kako je zakon propisao", kaže Željka Cvijanović, predsjednik RS.

Ono na šta je apelovano tokom obraćanja zvaničnika je da se ovo ubistvo ne smije koristiti u političke svrhe. Cilj je svima, poručuju, da se učini sve što je potrebno da se ubistvo riješi.