Pašće mrtve glave i u BiH

Nakon velike zaplijene kokaina mafija traži ko je krivac

  • 04.09.2019. 21:36

Marko Nicović, član Svjetske asocijacije šefova policija, mišljena je da će pasti mrtve glave i u BiH, jer poslije zaplijene 800 kilograma kokaina mafija traži ko je kriv.

Sličan scenarijo odigrao se i nakon zaplijene 300 kilograma kokaina u Valensiji 2014. godine, kada se moćni crnogorski kotorski klan podijelio na “škaljarski” i “kavački” te je usljedila serija likvidacija koja i danas drma Balkan.

Prema njegovim rečima, pošiljku od 800 kilograma mogao je da naruči samo isključivo moćan igrač u srpskom podzemlju, jer je samo organizacija transporta koštala najmanje dva miliona dolara u kešu. Vrijednost pošiljke, kada dospije na ulice, je nevjerovatnih 50 miliona dolara.

Nicović objašnjava da većina šverca kokaina za evropsko tržište ide rutom iz Južne Amerike preko luka u Albaniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

"Srbi i Crnogorci su tu glavni igrači. Crnogorci su pomorci, a Srbi odrađuju logistiku i pranje para. Tako to funkcioniše", pojašnjava Nicović.

On je naglasio da ne treba zaboraviti ni državljane BiH, jer su već odavno involvirani u moćne narkokartele u Srednjoj i Južnoj Americi, prije svega Meksiku. Intersantno je da su na neke pakete droge mafijaši lijepili fotografije Gavrila Principa, prenosi Avaz.

"Među kriminalcima nema mržnje i vrlo dobro su povezani. Slijedi serija likvidacija, jer mafija traži ko je kriv što je pala pošiljka. Kako u Srbiji, probleme možete očekivati i u BiH, Crnoj Gori, Albaniji i Hrvatskoj", poručuje Nicović.

Srpski mediji su pisali da su informacije o pošiljci stigle direktno iz Srbije.

"Srbija jeste učestvovala u akciji, ali nema logistiku za globalno djelovanje. Ključnu ulogu je odigrala američka IDEA. Amerikanci imaju ispostave u četiri ili pet zemalja svijeta", zaključio je Nicović.

Тагови: