Nakon ublažavanja mjera: Sedmero mrtvih za deset dana

  • 07.05.2020. 07:59

Za samo deset dana otkako su ublažene mjere zabrane kretanja zbog koranavirusa na cestama u Bosni i Hercegovini smrtno je stradalo sedam osoba.

I dok su policijske agencije u BiH, dajući podatke za mart ove godine, isticale kako je korona smanjila broj udesa, krajem aprila i početkom maja desile su se stravične nesreće s najtežim posljedicama.

Stravični sudari

Vozač Dacie Logan Ž. M. (56) iz Bijeljine smrtno je stradao 4. aprila na gradskoj zaobilaznici kada se sudario s kombijem.

Azem Mašić iz Osmača kod Srebrenice 3. maja poginuo je u  prevrtanju svog traktora. Prijedorčanin M. K. 2. maja poginuo je prilikom slijetanja Škode s puta u mjestu Raljaš.

Vozač Golfa B. I. (51) iz Žepča smrtno je stradao 30. aprila u sudaru s Audijem u mjestu Liješnica kod Maglaja.

Stravična nesreća dogodila se 30. aprila u mjestu Piljagići kod Banjeluke. Tada su poginuli vozač Opel Astre Vinko Piljagić (56)  i njegov saputnik Zoran Malinić (58), koji su se sudarili s BMW-om.

Suvozač na motociklu Slaviša Nikolić (35) iz Doboja poginuo je 25. aprila u Maloj Brijesnici, dok je vozač Dalibor Danilović teže povrijeđen.

Sarajevski vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević smatra da se u većini slučajeva radi o brzoj vožnji.

Pretjecanje i alkohol

- Nema više zaštićenog saobraćaja, kretanja u kolonama i onda imate takvu situaciju, a s druge strane policija je zauzeta kontrolama korone i usmjereni su u nekom drugom pravcu. U pitanju je brzina, nepropisno pretjecanje, nesposobnost za vožnju, čak bude i veliki procent alkohola. Čim država popusti i  zadevera se nekim drugim stvarima, dolazi do katastrofalnih posljedica. Neodgovorni vozači najviše nanesu štete sebi, svojim putnicima, ali i drugim učesnicima u saobraćaju - upozorava vještak Kovačević.

Najopasnije okruženje

- Istakao bih da se kod nas inače ne radi dovoljno sa stanovništvom kada je u pitanju saobraćaj. Ponoviću po ko zna koji put da je saobraćajno okruženje jedno  od najopasnijih, jer oko 36 odsto svih traumatskih smrti u svijetu otpada na pogibiju u cestovnom saobraćaju - kaže Ševal Kovačević.

Тагови: