Detalji stravičnog zločina

Na oružju kojim je počinjen masakr pronađeni otisci samo jedne osobe

  • 18.11.2019. 22:24

Na oružju iz kojeg su, kako se sumnja, ubijeni Raja Kazimirović i njegove majka, sestra i sestričina na salašu u Jabukovcu 7. avgusta ove godine, nema bioloških tragova Maje Bađikić (25), ali je izolovan DNK profil Davora Pernića (35) iz Jabukovca, osumnjičenog za ovaj zločin.

Vještačenje oružja, metaka, nišana i prigušivača obavio je Nacionalno-kriminalističko-tehnički centar MUP Srbije i dostavljen je Višem tužilaštvu u Negotinu, koje vodi istragu četvorostrukog ubistva – Raje Kazimirovića (72), njegove majke Dragice Kazimirović (93), sestre Ljubinke Oprikić (76) i sestričine Dragane Jozeljić (53). Poslije hapšenja osumnjičenog kod njega je nađeno oružje "škorpion" i malokalibarska puška, iz koje su ispaljeni smrtonosni hici u žrtve.

Optužba

"Biološki tragovi osumnjičenog Pernića nađeni su i na malokalibarskoj pušci i na dijelovima "škorpiona". Njegovi tragovi su nađeni i na ostalom oružju koje je oduzeto od njega, kao što su poluautomatska puška, puška sa optičkim nišanom, gasna puška, ali i na mecima, laserskom nišanu, prigušivačima. DNK profil Maje Bađikić, za koju je Pernić tvrdio da je učestvovala sa njim u zločinu, nije nađen ni na jednom oružju, niti na mecima i ostaloj opremi. Nepostojanje njenih bioloških tragova dokazuje da nije bila u kontaktu sa oružjem, niti da je pucala, kako je tvrdio Pernić. Da je ikada bila u kontaktu sa oružjem ostali bi bar njeni parcijalni tragovi. Vještačenje pobija tvrdnje osumnjičenog", saznaje Blic od izvora bliskog istrazi.

Upravo je u prvom iskazu poslije hapšenja, 25. avgusta, osumnjičeni Davor Pernić priznao ubistvo i naveo da je na salaš u Velja Vratni, na obodu Jabukovca, došao naoružan "škorpionom" i malokalibarskom puškom. Ispričao je da je prvo pucao u žene, a zatim u domaćina Raju, koji se vraćao na traktoru. Policiji je pokazao i gdje je, na imanju svog oca, sakrio i ostale puške, nišane, prigušivače i municiju.

Iskaz

Kasnije je na saslušanju kod tužioca naveo i da je sve uradio jer je navodno htio da pomogne u liječenju Maji Bađikić. Nepunih mjesec dana nakon toga promijenio je iskaz i naveo da je mu je Maja bila saučesnica, pa čak i da je ona pucala u dvije žrtve, kao i da je sve uradio po njenom nagovoru. Bađikićeva, koja je u to vrijeme bila u Austriji, po pozivu tužilaštva, doputovala je u Negotin. U početku je negirala da je bila u vezi sa osumnjičenim Pernićem, ali je kasnije priznala, uz obrazloženje da ju je on progonio, te da je prijetio da će ubiti i nju i njene najmilije i dići ih u vazduh.

Poslije njenog hapšenja uzet joj je bris i DNK profil upoređen sa biološkim tragovima na oružju iz koga je pucano, ali i na onom nađenom na imanju Davorovog oca. Analize koje su sada dostavljene istražiteljima negiraju izmijenjeni iskaz osumnjičenog Pernića o njenom saučesništvu.

Vještačenje

I Davor i Maja su trenutno na neuropsihijatrijskom vještačenju u Specijalnoj zatvorskoj bolnici. Na vještačenje, na prijedlog Višeg tužilaštva, prvo je upućen Pernić, a skoro mjesec dana poslije njega i Maja Bađukić, kojoj je krajem prošlog mjeseca produžen pritvor jer je, kako je naveo sud, “bila u vezi sa Pernićem i znala je, a nije prijavila da on posjeduje oružje”. Neuropsihijatri bi trebalo da uskoro iznesu svoje mišljenje da li je osumnjičeni Davor Pernić u momentu zločina za koji se tereti bio u duševno poremećenom stanju ili je bio uračunljiv, ali i da li je sklon izmišljanju i lažnom optuživanju. Takođe, treba da utvrde i psihičko stanje Maje Bađikić.

Osim toga, još se čeka rezultat vještačenja mobilne komunikacije između Davora Pernića i Maje Bađukić, a provjerava se i njen alibi za sporni 7. avgust, kada su, oko podne, na imanju Kazimirovića ubijeni Raja i njegove majka, sestra i sestričina.

DNK tragovi

Na oružju, mecima, prigušivačima i nišanima nađeni su biološki tragovi, za sada neidentifikovanih osoba. Pretpostavlja se da su to DNK tragovi muškaraca koji su Perniću prodali oružje, u čijem posjedu su puške bile ranije. Za sada nema indicija da je neko, osim Pernića, pucao u četiri žrtve na salašu Raje Kazimirovića.

Odnio 500 evra

Osumnjičeni Pernić je, kako se sumnja, s imanja Kazimirovića odnio oko 500 evra. Blic je došao do saznanja da je Rajin sin Nenad poslije sahrane oca i babe, u zaključanoj sobi u podrzumu kuće, našao desetak hiljada evra.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.