Pune crnu hroniku

Na cestama ostaje sve više mladih života

  • 10.07.2019. 19:48

Tri mladića izgubila život u stravičnoj nesreći kod Srpca. Djevojka preminula nakon nesreće u Trnu. Naletio automobilom na pješake: jedna osoba smrtno stradala. Vozila pijana, pa uzrokovala nesreću u kojoj su povrijeđene četiri osobe. Naslovi poput ovih, nažalost, svakodnevno pune crnu hroniku. 

Da putevi odnose mlade živote, često se moglo čuti posebno u prvim danima jula. Starosna grupa od 18 do 30 godina je najugroženija u saobraćaju, kažu i iz Agencije za bezbjednost saobraćaja. 

"Ovo je vrijeme kada se organizuju razne proslave, žurke, koncerti i tako dalje, i dosta mladih ljudi vozi u kasnim noćnim satima. Još ako je tu prisustvo alkohola, da kažem, u vožnji, onda zaista uz brzinu koja je veća od propisane i nije prilagođena onda se stvaraju uslovi da se događaju saobraćajne nezgode", kaže Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja.

U prvih šest mjeseci ove godine u saobraćajnim nezgodama smrtno je stradalo 39 osoba, dok je 217 prošlo sa teškim povredama, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova. Neprilagođena brzina je zabilježena kao najčešći uzrok. Građani dodaju da je najviše kriva vožnja u alkoholisanom stanju.

- Luda glava, alkohol, trava i to ti je to.

- Alkohol, neodgovornost u vožnji, neodgovornost pri polaganju vozačkog ispita, nedovoljno obraćanje pažnje i stanje cesta, tračnica.

- Vjerovatno brza vožnja, što odlikuje mlad svijet. Vole da popiju, vole brzo da voze i to je to, kažu građani.

Apel stručnjaka svim građanima jeste da ne voze u alkoholisanom stanju kada idu na ovakve događaje, već da volan prepuste nekom drugom ili jednostavno pozovu taksi.

Jedna saobraćajna nezgoda mijenja sve. Ili je zauvijek izgubljen život ili se desila teška povreda. U svakom slučaju, trauma ostaje zauvijek. Zbog toga, odgovorno se ponašajmo prema svom, ali i tuđim životima. Vozimo trijezni i poštujmo saobraćajne propise.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.