Ubistvo Ejdina Zejćirovića

Mučili ga elektrošokerom i kliještima: Optuženi za otmicu i svirepo ubistvo mladog Brčaka ostaju u pritvoru

14:43, 18.09.2020.
Izvor: klix.ba
Četvorica optuženih za otmicu i brutalno ubistvo Edina Zejćirovića iz Čelića ostaju i dalje u pritvoru. Njima je trenutno suđenje u toku, a očekuje se da će Tužilaštvo Brčko distrikta u ovom postupku iznijeti 300 dokaza.

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta tamošnji Osnovni sud produžio je pritvor Suanu Haliloviću, Samidu Šabanoviću, Nihadu Hukiću i Suvadu Djedoviću, optuženima za otmicu i svirepo ubistvo Edina Zejćirovića iz novembra prošle godine.

– Njima je trajanje pritvora produženo za još dva mjeseca imajući u vidu krivična djela za koja se terete, a koja su posebno teška s obzirom na način izvršenja i posljedice i jer bi, kako je ocijenjeno, njihovo puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda. Dokazana opasnost od bjekstva dodatni je razlog za produženje pritvora drugooptuženom Šabanoviću, koji je neposredno po izvršenju krivičnih djela bio nedostupan organima gonjenja – naveli su iz Tužilaštva Brčko distrikta, prenosi Klix.

Koncem prošle godine javnost ostala je zgrožena na činjenice koje su nadležni istražni organi iznijeli u slučaju koji je vezan za otmicu i brutalno ubistvo Edina Zejćirovića.

Kako je navedeno u potvrđenoj optužnici, spomenuta četvorka je optužena da je 17. novembra 2019. godine od oko 18:30 pa do 22 sata, po prethodnom dogovoru, a nakon što ih je prvooptuženi okupio, u sastavu grupe oteli, a potom do smrti pretukli i mučili Zejćirovića.

Prema optužnici, njega je Djedović telefonom najprije pozvao u ugostiteljski objekat Stela, gdje su ga namamili u vozilo Halilovića, a potom ga vozeći se po gradu udarali tražeći da prvooptuženom vrati dug od skoro dvije hiljade KM.

– Zaustavivši se na obali rijeke Save kod naselja Vučilovac, sumnja se da su oštećenog izvukli iz vozila na nasip i zajedno nogama i pesnicama udarali po tijelu i glavi usljed čega se skotrljao sa nasipa. Šutirajući ga, gazeći i sve to naizmjenično snimajući telefonskim aparatom osumnjičeni su Zejćirovića nastavili udarati da bi ga drugooptuženi šutirajući u glavu bacio u Savu – detalji su optužnice.

Među brutalnim detaljima, Tužilaštvo Brčko distrikta dalje navodi da se optuženi terete da su Zejćirovića nastavili mučiti i nakon što ga je Djedović izvukao iz vode i to Hukić udarcima elektrošokerom u glavu, Halilović pritiskanjem prsta šake kombinirkama i uriniranjem po njegovom ležećem tijelu, a Šabanović udarcima nogu i ponovim bacanjem u rijeku.

– Nanijevši mu teške povrede glave i grudnog koša od kojih je oštećeni bio vidljivo polomljen, krvav, natečen i bespomoćan na tom pustom mjestu, svjesni da se u takvom stanju može utopiti, optuženi su na to pristali, bezosjećajno sjeli u vozilo i odvezli se – zaključuje se u optužnici.