Egipat

Mubarak sahranjen uz vojne počasti

  • 26.02.2020. 17:06

Dugogodišnji egipatski predsjednik Hosni Mubarak, koji je smijenjen tokom arapskog proljeća, sahranjen je danas uz vojne počasti.

Mubarak, koji je vladao Egiptom tri decenije, umro je juče u bolnici u Kairu u 91. godini.

Predsjednik Abdel Fatah el Sisi predvodio je pogrebnu ceremoniju, a vjerska služba održana je prethodno u jednoj džamiji u predgrađu Kaira, uz jake mjere obezbjeđenja.

El Sisi, nekadašnji ministar odbrane, Mubarakova dva sina i visoki državni zvaničnici bili su u pratnji kovčega, prikazala je egipatska državna televizija.

Kovčeg pokriven egipatskom zastavom prevezen je kroz dio grada konjskom zapregom, a za to vrijeme svirao je vojni orkestar, prenio je AFP.

Počasni plotun ispaljen je u čast Mubaraka, koji je nekada bio vojni oficir.

Kovčeg sa Mubarakovim tijelom kasnije je prebačen vojnim helikopterom iz džamije na groblje u oblasti Heliopolis, u istočnom dijelu Kaira, prenijeli su državni mediji. Nekoliko desetina njegovih lojalista okupilo se ispred groblja sa njegovim portretima.

U Egiptu je od danas proglašena trodnevna žalost povodom smrti bivšeg predsjednika.

Mubarak se povukao sa položaja predsjednika 2011. godine, poslije 18 dana uličnih protesta širom Egipta tokom arapskog proljeća.

On je 2017. godine osuđen za saučesništvo u ubijanju demonstranata tokom ustanka 2011. godine, a zajedno sa dvojicom sinova osuđen je i za pronevjeru državnog novca. Odslužio je tri godine u zatvoru.

Egipatsko predsjedništvo opisalo ga je kao "jednog od komandanata i heroja" rata iz 1973. godine, a državni mediji opširno su izvještavali o njegovoj smrti. 

Тагови:
  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм