Adis Pokvić

Mladiću koji je ispisao uvredljive grafite prijeti i do pet godina zatvora

20:38, 12.08.2019.
Izvor: avaz
Adisu Pokviću iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja prijeti zatvorska kazna od jedne do pet godina zatvora jer je na kući svoje porodice i pet automobila parkiranih u dvorištu među kojima je i njegov automobil 5. avgusta ispisao uvredljive poruke protiv Bošnjaka i koje veličaju genocid u Srebrenici.

Pokvić je u naselje Krupa stigao iz Austrije gdje živi.

Pokvić je čak medijima davao i izjave o tom događaju, iako je znao da je policiji upućena lažna prijava jer je on počinilac. Pokvić je na ispitivanju u policiji priznao da je on ispisao te poruke i time počinio krivično djelo iz člana 163. stav 1. Krivičnog zakona FBiH.

"Ko javno izaziva ili raspaljuje narodnosnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor ili netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima koji žive u Federaciji, kazniće se kaznom zatvora od jedne do pet godina", precizirano je Krivičnim zakonom.

Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv Pokvića bit će podnesen nadležnom tužilaštvu.
Ovaj incident unio je nemir među stanovnike Gornjeg Vakufa-Uskoplja gdje zajedno živi bošnjačko i hrvatsko stanovništvo.

Opštinski načelnik Sead Čaušević osudio je ovaj događaj te zahvalio svim vjerskim službenicima, članovima Opštinskog savjeta, političkim strankama i građanima koji su svojim djelovanjem doprinijeli smirivanju tenzija čime je potvrđeno da je opština Gornji Vakuf-Uskopje primjer suživota i tolerancije. Čaušević je istakao da se odnosi među stanovništvom Gornjeg Vakufa-Uskoplja grade već godinama te da ih ovakvi incidenti neće poremetiti.