Mitroplit Hrizostom i Selaković o položaju Srba i SPC

  • 17.03.2021. 21:21

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom i ministar inostranih poslova Srbije Nikola Selaković danas su u Sarajevu razgovarali o višedecenijskim problemima sa kojima se suočava ova mitropolija, kao i o načinu na koji bi mogli biti riješeni.

Selaković je, nakon sastanka sa mitropolitom Hrizostomom, novinarima rekao da je Srpska pravoslavna crkva stub opstanka srpskog naroda kroz vijekove i da je postojala i onda kada nije postojala srpska država.

On je dodao da je SPC očuvala vjeru i nacionalnu svijest i među preostalim malobrojnim Srbima u Sarajevu.

Selaković je izrazio uvjerenje da će on i zvaničnici Srbije u budućnosti djelovati više na tome da se poboljša položaj srpskog naroda i Crkve na ovom području.

- Mitropolit me je upozno o aktuelnim problemima i kako zajednički možemo da pokušamo da ih rješavamo, jer je riječ o problemima koji traju decenijama i nemoguće ih je riješiti za jedan dan. Ipak, kada nastupamo združenim snagama i kada se zajedno za nešto borimo, onda je mnogo veća šansa da u tome uspijemo - istakao je Selaković.

On je izrazio zadovoljstvo današnjom posjetom mitropolitu i slavnoj, ali i stradalnoj Mitropoliji dabrobosanskoj, koja i dan danas opstaje na ovim prostorima, na teritoriji Federacije BiH /FBiH/ i na teritoriji Republike Srpske.

Mitropolit Hrizostom je zahvalio Selakoviću za posjetu i za sve dobro što čini za SPC, srpski narod i Srbiju, ali i za razvijanje dobrih odnosa između Srbije i BiH, koji su neophodni, kako bi svim narodima bilo dobro.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević.

Selaković je uoči sastanka sa mitropolitom Hrizostomom posjetio i Saboru crkvu u Sarajevu.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина