PU Zvornik

Mirković: U aprilu evidentirano 68 migranata

  • 14.05.2021. 13:45

ZVORNIK - Na području Policijske uprave Zvornik u aprilu je pronađeno i evidentirano 68 ilegalnih migranata, rekao je danas inspektor u Sektoru policije ove uprave Bojan Mirković.

Mirković je na konferenciji za novinare naveo da su 62 migranta bili muškarci i šest žena, te dodao da su 24 migranta bila iz Pakistana, 11 iz Avganistana, dok su 33 bila iz ostalih bliskoistočnih zemalja.
 

On je podsjetio da u ovom izvještajnom periodu nije bilo krivičnih djela koje su počinili migranti niti su migranti bili žrtve krivičnih djela ili prekršaja.
 

Prema podacima Policijske uprave Zvornik, u prva četiri mjeseca ove godine na području Uprave registrovano je 148 ilegalnih migranata koji su predati Službi za poslove sa strancima - Terenskoj kancelariji Bijeljina.

Govoreći o bezbjednosti saobraćaja, Mirković je rekao da su u aprilu zabilježene 43 saobraćajne nezgode, što je više za 17 u odnosu na isti mjesec prošle godine.

On je dodao da je od ukupno 43 saobraćajne nezgode, 10 bilo sa povrijeđenim licima, od kojih su dvije sa težim i osam sa lakšim povredama, dok su ostale bile sa štetom.

Ističući da je na području ove uprave u toku aprila kontrolisano 828 vozila i vozača i izdato 1.013 prekršajnih naloga, Mirković je naglasio da je u posmatranom mjesecu iz saobraćaja isključeno 17 vozila i 38 vozača, od kojih je 21 isključen zbog vožnje pod dejstvom alkohola i sedam zbog odbijanja da se testiraju na prisustvo narkotika u krvi.

On je naglasio da je nepropisno odstojanje vozila najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda, dok je petak najučestaliji dana kada se nezgode događaju.

Načelnik Odjeljenja Sektora kriminalističke policije za suzbijanje opšteg kriminaliteta Srpko Milošević naglasio je da su u aprilu evidentirana 54 krivična djela, što je za 24 više od istog perioda prošle godine, kada je bilo evidentirano 30 krivičnih djela.

Ističući da su najbrojnija krivična djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, kojih je evidentirano 48, Milošević je rekao da je zbog ovih krivičnih djela nadležnim tužilaštvima podneseno 45 izvještaja protiv 38 lica, od kojih su 13 povratnici u vršenju krivičnih djela.

Prema njegovim riječima, u aprilu su otkrivena i dokumentovana tri krivična djela privrednog kriminaliteta, za razliku od aprila prošle godine, kada je bilo otkriveno jedno.

"Zbog ovih krivičnih djela, nadležnim tužilaštvima podnesena su tri izvještaja protiv tri lica zbog zloupotrebe službenog položaja, povrede pečata i nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda", rekao je Milošević i dodao da je ovim krivičnim djelima pričinjena materijalna šteta od 27.720 KM.

On je naveo da je u posmatranom periodu evidentirano osam slučajeva zloupotrebe droge, te pronađeno devet grama marihuane.

Milošević je pojasnio da se povećanje krivičnih djela, u odnosu na prošlogodišnji april, ogleda u tome što su u tom periodu bile na snazi mjere u vezi sa borbom protiv širenja pandemije virusa korona, uključujući policijski čas, zabrana rada ugostiteljskih objekata, okupljanja, kao i druge mjere koje su se odnosile na ograničena kretanja.