Tuzla

Migranti pretukli maloljetnika i ukrali mu telefon

13:44, 09.03.2020.
Izvor: avaz
Učestali su međusobni okršaji migranata na platou Autobuske stanice u Tuzli, ali i napadi na domaće stanovništvo. Migranti su ovoga puta, sudeći po reakcijama građana Tuzle, prešli „crvenu liniju“ jer su napali maloljetnika pred njegovim ulazom u zgradu.

- Sinoć su mog učenika, koji ima 17 godina, istukli migranti pred njegovim ulazom. Udarcima u glavu su ga oborili i uzeli telefon. Toliko sam bijesna - napisala je jedna građanka Tuzle.

Počinioci brutalnog napada nisu otkriveni jer oni nemaju nikakve dokumente i kreću se gradom bez ikakvih zabrana i ograničenja.

Posebno je kritična situacija u naseljima koji gravitiraju platou Autobuske stanice. Zgrada „Lucijana“ je faktički najbliža improviziranom šatorskom naselju, a stanari ističu kako u strahu žive već mjesecima.

- Ne smijem djecu pustiti ispred zgrade. Oni ovdje vrše fiziološke potrebe naočigled svih prolaznika. Pogotovo je opasno uveče kada sjede na mostu koju povezuje naše naselje s naseljem Irac – kaže naš sagovornik iz zgrade „Lucijana“.

Drugi građani ne koriste most između naselja, već u večernjim satima idu kućama dva puta dužim putem.

- Već mjesecima s posla kući idem dužim putem jer me strah po noći proći pored njih. Iako sam muškarac, moram vam reći da nije nimalo jednostavno proći pored njih 10-ak. Zamislite onda kako je ženama i djevojkama koje oni zasreću i traže od njih novac – govori naš sagovornik.

Problem su, ističu sagovornici, migranti koji se s Autobuske stanice u Tuzli nisu pomjerili mjesecima. Nakon međusobnih obračuna, njihova meta sve češće postaju građani Tuzle i njihova imovina, a zabrinuti Tuzlaci traže do Policijske uprave MUP-a TK i drugih nadležnih institucija da ih zaštite.