Zastrašujuće

Migrant zaraženom HIV-om silovao Bišćanku i pobjegao iz prihvatnog centra

  • 19.02.2019. 19:03

Maloljetni migrant koji je krajem godine silovao nemoćnu Bišćanku skriva se negdje u BiH. Kako ATV saznaje, nakon izrečene kazne, pobjegao je iz prihvatnog centra u Hadžićima.

Ta vijest sama po sebi dovoljno je zastrašujuća, ali cijela priča je i više nego zabrinjavajuća. Kako je ATV-u potvrđeno iz nekoliko izvora, maloljetni muškarac iz Pakisatana, zaražen je virusom HIV-A. Iako tu informaciju imaju i institucije i bezbjednosne strukture u BiH, još se ne oglašavaju o konkretnim mjerama. Iz Kantonalnog centra za socijalni rad, koji je maloljetnog delinkventa i smjestio u prihvatni centar Hadžići, ne odgovaraju šta će preduzeti, pozivajući se na tajnost podataka. Opštinski sud u Bihaću potvrdio nam je da je ilegalnom migrantu iz Pakistana presuđeno po federalnom Krivičnom zakonu.

"Tačno je da je kod ovog suda vođen postupak protiv maloljetnog D.A., a prema navodima prijedloga tužilaštva rođen 2002.godine. Postupak je pravosnažno okončan izricanjem odgojne mjere, a po prijedlogu Kantonalnog tužilaštva USK za krivično djelo polni odnos s nemoćnom osobom," saopšteno je iz Opštinskog suda u Bihaću.

Nezvanično sazanjemo da je maloljetni migrant upućen na liječenje u Klinički centar u Sarajevu, ali i da je na lični zahtjev otpušten sa infektivnog odjeljenja. Iz Kliničkog centra, ipak, danima ne odgovaraju na naša pitanja. Odgovora nema ni iz Službe za poslove sa strancima BiH.

Da je migrantska kriza eskalirala, napokon priznaje i ministar bezbjednosti BiH, posebno jer su u BiH već registrovani migranti koji se dovode u vezu sa terorizmom, ali i da je bilo napada na građane, kao i teških krivičnih djela. Osim toga, 70 hiljada migranata se iz Grčke kreće prema Evropskoj uniji, a dnevno oko 300 migranata iz Turske nadire u Grčku. 

"To je ozbiljna cifra koja se tiče migranata, koji imaju namjeru da preko Zapadnog Balkana dođu u Evropsku uniju, i za pretpostaviti je da ćemo mi tu imati ozbiljnih problema," rekao je Dragan Mekić,  ministar bezbjednosti BiH.

Šestorica migranata koji se dovode u vezu sa terorizmom smješteni su u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu i onemogućno im je kretanje. Tek treba da bude utvrđeno dalje postupanje sa rizičnim migrantima. Vlada i MUP Republike Srpske i ranije su upozoravali na opasnost od migrantske krize. Poručuju da oko 70 migranata dnevno uđe u BiH, a povećan je priliv i u Republici Srpskoj.

"Zato smo mi i formirali Koordinaciono tijelo za praćenje kretanja migranata na prostoru Republike Srpske. Najveći je priliv migranata, pritisak PU Gradiška, Prijedor i Banjaluka, a što se tiče ulaska u BiH, i dalje je područje Bijeljine, odnosno područje PU Trebinje," kaže Darko Ćulum, direktor Policije Republike Srpske. 

Od početka godine u Republici Srpsko registrovano je 820 migranata. Zajedničke BH institucije, kao i entitetske i kantonalne uključene su u rješavanje problema migrantske krize. Petorica migranata iz Avganistana koji su u BiH dovode se u vezu sa međunarodnim terorizmom, a jedan je povezan sa krijumčarenjem migranata i organizovanim kriminalom.  
  

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.