Prihvatni centar za migrante u Vučijaku

Migrant ubijen u Bihaću

  • 19.09.2019. 19:25

19-ogodišnji migrant iz Pakistana ubijen je sinoć u prihvatnom centru za migrante Vučijak. U tom sukobu  drugi migrant je teško povrijeđen. Kako je ATV-u potvrđeno u Kantonalnom tužilaštvu, Pakistanac je ubijen hladnim oružjem. Tužilaštvo će dodatne okolnosti utvrditi nakon puštanja s liječenja  osumnjičenog za ubistvo.

"Lice osumnjičeno za ubistvo je u sukobu, takođe, povrijeđeno, pa je isto upućeno u kantonalnu bolnicu Dr. Irfan Ljubijankić na liječenje. Nakon što osumnjičeni bude otpušten s liječenja, isti će biti lišen slobode i nad njim će se prvenstveno vršiti kriminalistička obrada", kaže Irena Marjanović Čavkić, portparol Tužilaštva USK-a.

Prema podacima kojim raspolažu nadležne službe, oko 4.000 migranata  trenutno boravi u BiH. Ta cifra naročito bi mogla da se poveća ukoliko Turska otvori granice prema Evropi, kojoj u tom slučaju prijeti nadiranje oko čak četiri miliona migranata. BiH, kao migrantska ruta, naročito niej spremna na taj scenario. 

Dok Republika Hrvatska planira dodatno pojačanje granice, BiH još uvijek nema dovoljno službenika. Za ATV iz Granične policije BiH kažu da je potrebno dodatnih 510 službenika, a duplo više ukoliko bi se pokrili i potencijalne rute prelazaka. Oprema za praćenje u dnevnim i noćnim uslovima, senzorski i radarski sistema za otkrivanje ilegalnih prelazaka, dronovi za praćenje granice, posebna vozila za praćenje i nadzor, mobilna oprema za direktan pristup bazama podataka u cilju identifikacije migranata u graničnom pojasu – sve to nedostaje Graničnoj policiji BiH. Dok se zbrajaju nedostaci, problem migrantske krize još nema rješenja Savjetu ministara. 

"Odlučili smo se da u idućoj sedmici napravimo jedan širi sastanak koji ne bi uključivali samo članove Savjeta ministara nego i direktore nadležnih institucija, direkcija i agencija, te da se naravno u potpunosti posvetimo pitanju migranata sa različitih aspekata", kaže Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu .

Pomoć Graničnoj policiji u borbi sa migrantskom krizom, osim kantonalnih, pruža i MUP Republike Srpske. U toku je i zaključivanje sporazuma sa MUP-om Unsko-sanskog kantona. 

Тагови: