Haos u bihaćkom prihvatnom centru

Masovna tuča migranata, više od 50 povrijeđenih

19:17, 02.02.2019.
Izvor: ATV
Thumbnail
Privremeni prihvatni centar Bira u Bihaću sinoć je bio poprište dosad najmasovnije tuče migranata. Više od 300 ih se potuklo, a sijevale su pesnice, palice i noževi. Epilog je više od 50 povrijeđenih, od čega osam teško. Prebačeni su u bihaćku bolnicu. 

"Pacijetni su primljeni sa teškim tjelesnim povredama, uključuju otvorene povrede grudnog koša, prelome kostiju lica i prelome kostiju gornjih ekstremiteta. Preostali pacijenti su sa lakšim tjelesnim povredama, uglavnom tih površnih posjekotina. Ono što je bitno reći nije bilo smrtnih ishoda," rekao je Harun Felić, dežurni ljekar Kantonalne bolnice "Br Irfan Ljubijankić."

U pokušaju da spriječe tuču, lakše su povrijeđena dva policajca, potvrđeno je u MUP-u Unsko sanskog kantona. Uhapšeno je 11 lica - osam Avganistanaca, dva državljana Indije i jedan Pakistanac. Oni su osumnjičeni  za nanošenje teških tjelesnih povreda i označeni su kao lica koja su odgovorna za masovnu tuču. 

"Mi smo dojavu primili u 21 čas, od zaposlenika zaštitarske službe u objektu Bira u Bihaću, da je došlo do masovnog obračuna više lica, da oni ne mogu iskontrolisati situaciju. Odmah na lice mjesta su upućene sve raspoložive snage i pripadnici Jedinice za podršku, koji su dolaskom na lice mjesta razdvojili sukobljene strane," kaže Ale Šiljdedić, portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona.    

U tuči je skoro pa uništen prihvatni centar, što i ne čudi ako se zna da se tuklo više od 300 ljudi. Stradali su kreveti i ostali inventar unutar kompleksa Bire. Više od 30 osoba pozvano je u prostorije MUP-a da da izjave. Uzroci, za sada, nisu poznati. Ranije su se miganti, obično, tukli zbog novca, hrane, međunacionalnih trvenja, ali i žena.