Traži ga Hrvatska

Mamić: U Sarajevo se dolazim izjasniti da sam protiv izručenja

13:48, 14.06.2018.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Zdravko Mamić je u razgovoru za Klix.ba odmah nakon privođenja kazao da dolazi u Sarajevo gdje će se u Sudu Bosne i Hercegovine izjasniti da je protiv izručenja Republici Hrvatskoj.

Mamić se u trenucima razgovora nalazio na putu za Sarajevo, a ističe da je privođenje, ako se tako može nazvati, proteklo u najboljem redu.

"Idem na sud. Ljudi koji su me došli privesti su se lijepo predstavili i sve je proteklo uredu. Ja sam im rekao da sam ih očekivao. To zna cijela nacija, moraju me identifikovati jer je raspisana potjernica", kazao je Mamić.

On je izjavio da će na Sudu reći kako je protiv izručenja Republici Hrvatskoj koja je za njim raspisala međunarodnu potjernicu.

"Ja ću se na sudu izjasniti, reći ko sam, šta sam i gdje sam. I to je to, vraćam se nazad", dodao je Zdravko Mamić.

Podsjetimo, vlasti Republike Hrvatske raspisale su međunarodnu potjernicu za Zdravkom Mamićem, ali njega kao državljanina Bosne i Hercegovine štiti član 34. Zakona o međunarodnopravnoj pomoći u krivičnim stvarima koji kaže da državljanin BiH ne može biti izručen drugoj zemlji za izvršeno krivično djelo na području te zemlje, izuzev ako bilateralnim ugovorom o izručenju nije drugačije definisano.

Bosna i Hercegovina i Hrvatska imaju bilateralni ugovor, ali taj ugovor datira iz novembra 2012. godine. Ako su krivična djela izvršena prije tog perioda, a Mamića se tereti za djela iz 2008. i 2009. godine, onda nema elemenata za izručenje.