Sud BiH

Mamić ne prihvata izručenje Hrvatskoj

  • 15.06.2018. 11:38

Bivši izvršni direktor zagrebačkog Fudbalskog kluba "Dinamo" Zdravko Mamić izjasnio se na današnjem ročištu pred Sudom BiH da ne prihvata dobrovoljno izručenje Hrvatskoj.

Mamić je na ročištu rekao da mu je adresa trenutno u Tomislavgradu, a sudija Tatjana Kosović ga je upozorila da, dok traje postupak pred Sudom BiH, svaku promjenu adrese mora da prijavi. 

On je naveo da je državljanin BiH i Hrvatske, te da posjeduje matične brojeve obje države. 

Advokat Zdravko Rajić rekao je da Mamić ne prihvata dobrovoljno izručenje Hrvatskoj jer nema zakonskih uslova za to shodno činjenici da je državljanin BiH. 

On je naveo i da njegov klijent smatra da je riječ o montiranom procesu i da ne vjeruje hrvatskom pravosuđu. 

Odluka o izručenju će biti donesena u zakonskom roku. 

Ročištu je prisustvovao i Zoran Mamić, brat Zdravka Mamića i fudbalski trener, prenosi N1 televizija. 

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /SIpa/ BiH juče su u Međugorju priveli Zdravka Mamića, državljanina BiH, za kojim je Hrvatska raspisala međunarodnu potjernicu. 

Mamić je na putu za Sarajevo rekao da su po njega došli nadležni organi koje je i očekivao. 

On se izjasnio da se protivi izručenju u Hrvatsku gdje je pred Županijskim sudom u Osijeku prvostepeno osuđen na 6,5 godina zatvora zbog finansijskih malverzacija, a za njim je raspisana domaća i međunarodna potjernica. 

Dan uoči izricanja presude, Mamić je prešao na teritoriju BiH. 

Mamić je 6. juna nepravosnažno proglašen krivim za optužbe o izvlačenju oko 10,5 miliona evra putem transfera igrača iz Fudbalskog kluba "Dinamo". 

Mamićev brat Zoran osuđen je na četiri godine i 11 mjeseci zatvora, bivši "Dinamov" direktor Damir Vrbanović na tri godine, a poreznik Milan Pernar na četiri godine i dva mjeseca zatvora. 

Iako je između ministarstva pravosuđa Hrvatske i BiH potpisan bilateralni ugovor o izručenju koji bi trebalo da omogući i da dvojno državljanstvo više ne bude prepreka za izručenje počinilaca najtežih krivičnih djela, postoje primjeri hrvatskih bjegunaca koji su utočište od hrvatskog pravosuđa našli u susjednoj zemlji, između ostalih Ante Jelavić i Branimir Glavaš. 

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc podnio je izvještaj Savjetu bezbjednosti UN u kojem je upozorio na nesaradnju Hravatske sa BiH po pitanju predmeta ratnih zločina, ali ni poslije toga Hrvatska se nije ponašala u skladu sa odredbama sporazuma sklopljenog sa BiH po tom pitanju. 

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм