MUP Unsko-sanskog kantona

Maloljetni migrant zaražen HIV-om napustio BiH?

  • 20.02.2019. 13:17

Iz Ministarstva unutrašnjih poslov Unsko-sanskog kantona Srni je potvrđeno da je raspisana potjernica za maloljentnim migrantom iz Pakistana koji je zaražen virusom HIV-a i prijavljen za silovanje u Bihaću, a pretpostavlja se da je napustio je BiH.

"Prema informacijama koje dobijamo sa terena i od samih migranata, ovo lice je napustilo područje BiH", rekao je portparol kantonalnog MUP-a Ale Šiljdedić, dodajući se migrantu od 8. februara gubi svaki trag. 

On je istakao da je policija uradila svoj dio posla, a da nadležne službe treba pitati zašto u potpunosti nije obavljen nadzor nad tim licem i izvršena njegova deportacija. 

"Mi i dalje pratimo stanje na terenu i ukoliko bude novih informacija da se ovo lice nalazi na području Unsko-sanskog kantona, mi ćemo postupiti po potjernici i ponovo ga staviti pod nadzor", dodao je Šiljdedić. 

On je naveo da 10. decembra prošle godine jedna žena iz Bihaća prijavila da je taj migrant silovao, a to krivično djelo kasnije je kvalifikovano kao polni odnos sa nemoćnom osobom s obzirom na psihofizičko stanje žrtve. 

Prema njegovim riječima, policija Unsko-sanskog kantona identifikovala je osumnjičenog i proslijedila izvještaj Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona. 

"Nakon toga, postupak je u potpunosti sproveden i rješenjem Opštinskog suda u Bihaću izdata je zakonska mjera odgojnog nadzora Centra za socijalni rad, kao i mjera obaveznog liječenja na Odjeljenju infektologije, odnosno odjeljenju za HIV virus", dodao je Šiljdedić. 

Prema njegovim riječima, migrant je sproveden u bolnicu u Sarajevu, gdje je liječen, a nedugo zatim je napustio bolnicu i preuzeli su ga pripadnici Službe za poslove sa strancima. 

"Nakon toga, smješten je u centar `Ušivak` u Hadžićima, gdje je trebalo da bude pod nadzorom ove službe i u postupku deportacije iz BiH", dodao je on. 

Šiljdedić je rekao da se navedeno lice samovoljno udaljilo iz ovog centra i da je 7. februara Federalna uprava policije raspisala za njim potjernicu, a 8. februara policija ga je pronašla u kampu "Bira" u Bihaću. 

"O svemu je obaviještena i Služba za poslove sa strancima, koja je preuzela dalji rad sa navedenim licem. Međutim, prema informacijama koje sada imam, migrant nije pod nadzorom Službe i nakon ovog datuma gubi mu se svaki trag i ne nalazi se na području ovog kantona", rekao je portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona. 

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.