Po nekoliko puta izbjegli sigurnu smrt

Mafijaši sa devet života: Preživjeli rafale, bombaške napade i trovanje!

  • 21.06.2020. 09:15

Posljednji u nizu kriminalaca koji je uspio da izvuče živu glavu kada su napadači na njega ispalili hice jeste Radoje Zvicer, navodni vođa kavačkog klana, a likvidaciju je izbjegao i Jovan Vukotić, vođa „škaljaraca“

Brutalni obračuni kriminalnih klanova, među kojima je u posljednjih nekoliko godina najsuroviji onaj između „škaljaraca“ i „kavčana“, odnio je dosad najmanje 40 života, ali je dugačak i spisak onih koji su bili jači od smrti i izbjegli planirane i dobro pripremane likvidacije.

Posljednji u nizu onih koji su preživjeli atentat je Radoje Zvicer (37), navodni vođa kavačkog klana iz Kotora.

- Poznato je da mačka ima devet života, a pošto su pojedini mafijaši preživjeli i po nekoliko pokušaja ubistava, postali su poznati među svojim saradnicima kao ljudi-mačke, odnosno kao osobe jače i od smrti - objašnjava sagovornik Kurira upoznat s dešavanjima u podzemlju.

Kada je na Radoja Zvicera 26. maja u Kijevu, u blizini zgrade u kojoj živi s porodicom, ispaljeno pet hitaca, ukrajinski ljekari nisu imali dobre prognoze. U teškom stanju, sa ranama na grudima, prebačen je u bolnicu. Danima mu je život visio o koncu, međutim, uspio je da preživi i nešto više od dvije nedjelje kasnije izađe iz bolnice, ali i zatraži ukrajinsko državljanstvo, ne želeći da bude protjeran u Crnu Goru.

- Mafijaški obračuni pokazuju da u ratu klanova ubice i nalogodavci gotovo nikada ne odustaju od svog cilja. Plaćenici se šalju u druge države, o čemu svjedoče pucnjave u Grčkoj, Holandiji, Španiji, Austriji, pa i posljednja u Ukrajini. Sačekuše su organizovane u restoranima, ispred zgrada, u garažama, kafićima i na ulicama, a u vatrenim obračunima stradale su i slučajne žrtve - podsjeća sagovornik Kurira.

Ipak, posebnu pažnju privlače oni koji su uspjeli da prežive čak i po nekoliko atentata.

- Onaj ko je svjestan toga da bi mogao da bude meta sve resurse usmjerava ka tome da ne postane žrtva. Ukoliko se napad dogodi i on ga preživi, sigurno je da postaje još obazriviji - dodaje on.

Preživjele žrtve najčešće su veliki problem i za nalogodavca smaknuća. Upravo u tome, prema riječima sagovornika Kurira, leži tajna zbog čega su neke od bezbjednosno interesantnih osoba uspijevale da prežive i više od jednog napada.

- Onaj ko je želio njihovu smrt, pošto žrtva preživi, najčešće je želi još više - zaključuje sagovornik.

Cijanid u hrani

A da ubice više ne nišane samo iz vatrenog oružja, pokazuje nedavni primjer pokušaja likvidacije navodnog vođe škaljarskog klana Jovana Vukotića. Osumnjičeni muškarci koji su se našli iza rešetaka, kako je Kurir pisao, pokušali su da ga ubiju smrtonosnim otrovom - cijanidom, koji su namjeravali da mu ubace u hranu kojom ga je svakodnevno, dok je bio u Centralnom zatvoru u Beogradu, snabdjevala vjerenica.

Jovan Đurović, rođeni brat pokojnog Luke Đurovića, koji je važio za vođu barskog klana i desnu ruku Luke Bojovića, u posljednje četiri godine svake je bio meta napada. Rekorder po broju preživjelih atentata posljednji put na meti plaćenika bio je prošle godine u Amsterdamu, kada je preživio kišu metaka u piceriji. Život mu je spasao prijatelj Goran Savić (49) iz Niša, koji je stao između Đurovića i napadača i tako sam nastradao. Godinu dana ranije, u avgustu, s njegovog auta je u centru Bara ispalo pola kilograma podmetnutog eksploziva. Na meti je bio i 2017. Dok je sjedeo na terasi lokala u Baru, snajperista iz automobila u pokretu pucao je na njega. U junu 2016. u vazduh je dignut grob njegovog brata Luke, a sumnja se da su ubice namjeravale da na taj način ubiju Jovana, koji je trebalo da dođe na zadušnice.

Slobodan Kašćelan (57), jedan od navodnih vođa kavačkog klana iz Kotora, preživio je rafalnu paljbu, zajedno sa svojim tjelohraniteljem Vladanom Vučkovićem, u junu 2016. godine u Novom Sadu. Kašćelan i njegov tjelohranitelj nalazili su se u crnom automobilu „audi A6“ cetinjskih registarskih tablica, a osumnjičeni Saša V., inače državljanin Bosne i Hercegovine, koji je bio na motoru, ispalio je čak 15 metaka na njih. Kašćelan je tada zadobio teške povrede opasne po život, ali je preživio. Kada se oporavio, prema pisanju crnogorskih medija, navodno je zaprijetio da će „sve ‚škaljarce‘ zbrisati s lica zemlje, do posljednjeg“.

Čelnik FK Kabel Slobodan Milutinović (34), zvani Snajper, preživio je tri pokušaja likvidacije, a posljednji prošle godine kada je ispod njegovog „porše kajena“ u novosadskom naselju Grbavica podmetnuta bomba. Kako su tada govorili izvori iz istrage, Snajper je imao sreće jer je bombaš ispod džipa stavio slabiju eksplozivnu napravu, a takođe ju je loše i postavio.

U posljednjih sedam godina to je treća bomba postavljena pod njegov automobil. U novembru 2013. zapaljen mu je džip „mercedes ML“, koji se vodio na njegovu djevojku, a pet godina kasnije u oktobru 2018. na meti napada je bio džip „volvo XC 90“ koji je on vozio.

Nebojša Tubić (60), zvani Žabac, kontroverzni biznismen i bivši dječko pjevačice Goce Božinovske, četiri puta izbjegao je smrt i svaki put se činilo kao nemoguća misija da preživi. Naime, 2012. godine teško je povrijeđen u Novom Sadu, kada je pogođen metkom u glavu, a više puta je sam ponavljao kako je ostao „bez pola glave i pola mozga“.

Uspio je da se oporavi, ali je šest godina kasnije završio iza rešetaka zbog sumnje da je i sam učestvovao u ubistvu. Tokom boravka u pritvoru 2018. godine hitno je operisan zbog gangrene crijeva, a devedesetih je preživio i teške povrede motornom testerom i kosom. Testerom ga je slučajno zakačio drvosječa u šumi, dok je kosom namjerno povrijeđen.

Nebojša Stojković (52), zvani Stojke, navodni vođa rakovačkog klana, bio je teško ranjen u avgustu 2017. godine u Barseloni u Španiji. Upucan je sa četiri metka u glavu i u grudi i kao poruka, kako se spekulisalo, odsječen mu je prst na ruci.

Poslije neuspjelog atentata dugo je boravio u bolnici, ali je na kraju uspio u potpunosti da se oporavi. U trenutku pucnjave s njim je navodno bio i Dejan Jusufović, poznat kao Jusa Čupavi, ali on nije povrijeđen. Nakon pokušaja ubistva odmah se posumnjalo da iza ovog zločina stoji kavački klan, a spekulisalo se i da je na njega pucao plaćeni ubica Čaba Der.

Duško Roganović (37), koji je važio za visokopozicioniranog pripadnika kavačkog klana, u aprilu 2017. godine teško je povrijeđen u eksploziji bombe koja je bila podmetnuta ispod njegovog automobila „golf 5“. Nakon stravične eksplozije, koja se dogodila u blizini glavne autobuske stanice u Herceg Novom, Dušku Roganoviću su amputirane noge.

Poslije pokušaja ubistva istražiteljima je rekao da ne zna ko bi želio da ga ubije jer „nije u sukobu ni sa kim“. Duško i njegov pokojni brat Vladimir nosili su duže vrijeme pancire i oružje jer su znali da im je život u opasnosti, a vozili su i blindirane automobile. Dok je bio u bolnici, ubijen mu je otac Niko u sačekuši ispred stana u Herceg Novom.

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.