Otkopali ga od sredine prema krstu

Lopovima ništa nije sveto: Oskrnavljen grob kod Šapca, sin plakao pred strašnom scenom

  • 23.01.2020. 14:34

Da lopovima ni grobovi više nisu svetinja uvjerili su se mještani sela Culjković kod Šapca. Kada je u nedjelju, prvi put poslije sahrane kako je običaj u ovom kraju, došao da obiđe grob pokojne majke Dobrinke, njen sin Mile Čanković (56) i još desetak rođaka su na glas zaplakali od žalosti i prizora koji su zatekli.

- Grob je bio otkopan otprilike od sredine prema krstu. Zjapila je rupa, duboka taman do sanduka. Svi smo bili šokirani jer nismo znali šta se ustvari desilo i kada, pošto je običaj u selu da se prvih nedjelju dana poslije sahrane ne izlazi na groblje. Pozvali smo policiju i patrola je stigla nakon pola sata. Samo su slikali i otišli - priča sin Mile.

Porodica i rođaci su očajni. Ne znaju ništa više osim da je grob oskrnavljen i u glavama im se vrzmaju svakakve sumnje: da li su lopovi samo pokušali da iskopaju sanduk ili su, možda, već obavili posao pa nisu stigli da grob zatrpaju.

Sin Mile Čanković za Telegraf.rs kaže kako mu nije jasno zašto policajci, kada su već bili na uviđaju, nisu uzeli otiske i pokušali da pronađu lopove. Razočarao se i kada je otišao u Tužilaštvo gdje je namjeravao da podnese prijavu i zatraži eshumaciju.

- Dobio sam formular da podnesem prijavu. Protiv koga? Zar još i to treba da platim iz svog džepa? Smatrao sam da treba da se obavi eshumacija i tako utvrdi da li je tijelo moje majke još u grobu. Ni to ne može, kao da sam sahranio marvinku, a ne majku - ljutit je sin Mile.

Ožalošćeni sin i rodbina samo nagađaju zašto su lopovi oskrnavili vječnu kuću pokojne Dobrinke. Po njihovoj priči, nije bilo nikakvog razloga ako su lopovi namjeravali da se domognu nekih vrijednih predmeta. Starica je, naime, živjela skromno i umrla je u dubokoj starosti. U selu njenu familiju svi poznaju, cijene i poštuju i niko odavdje ne bi porodici nanio još veću bol kopajući po grobu.

U Culjkoviću, gdje stariji mještani ne pamte ništa slično, sumnjaju da su lopovi sa ašovima i lopatama došli iz nekog drugog sela i da su, ustvari, željeli da opljačkaju grob druge starice koja je sahranjena nedjelju dana poslije Dobrinke.

- Jedino ta priča ima smisla jer je ta baka bila devizna penzionerka i možda su lopovi vjerovali da je rodbina u grob stavila i njen nakit. Ali, ta baka je sahranjena na sasvim suprotnoj strani groblja - kažu mještani Culjkovića.

Dodaju kako je moguće da su lopovi, ukoliko su "operisali" u noći između subote i nedjelje, zalutali na groblju zbog guste magle i počeli da kopali pogrešnu humku.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.