Manastir Svetog Zosima

Lopovi opljačkali manastir, razbacali ikone i odnijeli kutiju za prilog

  • 02.07.2019. 09:37

Nepoznati lopovi demolirali su i opljačkali isposnicu Svetog Zosima, koja pripada manastiru Tumane kod Golupca. Vandali su razvalili cjelivačnice, ikone su razbacali, a kutiju za prilog, koju nisu uspjeli da obiju, odvalili su i odnijeli.

"Ovo je vandalizam! Lopovi su upali u isposnicu misleći da će naći jako vredne stvari. Međutim, ovo je svetinja i mi nemamo vrednih materijalnih stvari, naša vrednost je ta da se vernici ovde mole i traže spas", rekao je za Kurir Dimitrije Plećević, rukovodilac manastira Tuman, i dodao:

"Nakon što su razbacali ikone, pokušali su da otvore kutiju u kojoj vijernici ostavljaju svoj prilog. Međutim, pošto nisu uspjeli, lopovi su je odvalili i odnijeli sa sobom. Slučaj nismo prijavili policiji jer šteta nije velika."

On je u isto vreme i tužan i ljut zbog ovog nemilog događaja, a čak je i svoje nezadovoljstvo podijelio s pratiocima na društvenoj mreži Fejsbuk.

"Blagodareći nekim mnogo finim lopovima juče tokom dana, demolirana je isposnica Sv. Zosima. Razvaljene su cjelivačnice, ikone su razbacane, a kutija za prilog, koju nisu mogli da obiju, odvaljena i odnesena", stoji u njegovom postu.

Тагови: