Otac ga pretukao

Ljekari nisu uspjeli da ga spasu: 40 dana trajala bitka za život tromjesečnog dječaka

  • 12.08.2020. 08:34

Dječak star nepuna tri mjeseca, preminuo je u petak, 7. avgusta, na Institutu za majku i dijete u Beogradu od posljedica teških tjelesnih povreda, koje mu je, kako se sumnja, još 25. juna nanio otac M. T. (29) iz Vršca.

Kako nezvanično saznaju Novosti, mališan je poslije prebijanja primljen na Institut sa poremećajem svjesti i svim drugim tegobama koje prate to stanje. Uprkos naporima ljekara, podlegao je povredama nakon 40 dana teške borbe za život.

Nasilni otac je priveden istog dana, kada je, iz zasad nepoznatih razloga, pretukao svoju tada jednoipomjesečnu bebu. Taj slučaj nasilja u porodici nadležnim organima je prijavila majka nesrećnog mališana, a, kako saznaju Novosti od dobro obavještenog izvora, pretpostavlja se da je dječačić više puta bio zlostavljan.

- Jednom su bebu doveli u bolnicu sa izgovorom da se zagrcnula tokom sisanja, ali su ljekari već tada uočili sumnjive promjene na njegovom tijelu - kaže izvor iz istrage.

Riječ o mladom paru, koji je živio u vanbračnoj zajednici. Do ovog slučaja nije bilo prijava nasilja u porodici, a ovo im je bilo prvo dijete. S obzirom na to da je obdukcijom utvrđeno da je smrt bebe uslijedila kao posljedica batinanja, slučaj je iz vršačkog tužilaštva prebačen u Više javno tužilaštvo u Pančevu.

- Slučaj nasilja u porodici je policiji u Vršcu prijavljen još 25. juna. Ocu je istog dana određeno zadržavanje u trajanju od 48 sati, dok mu je dan kasnije određen pritvor - kažu iz Osnovnog javnog tužilaštva u Vršcu i naglašavaju da se T. M. i dalje nalazi u pritvoru.

Pošto je mališan preminuo, slučaj je zbog težine krivičnog djela preuzelo Više javno tužilaštvo u Pančevu. Osumnjičeni M. T. će zbog prekvalifikacije djela ovih dana ponovo biti saslušan. U prethodne tri godine, otkako je počela primjena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, evidentirano je 1.715 djece koja su bila žrtve nasilja. Prema podacima Unicefa, 17 odsto djece izloženo je fizičkom kažnjavanju, koje je najzastupljenije kod mališana uzrasta između tri i četiri godine.