Živjela još četiri dana

Ljekar živu ženu proglasio mrtvom, pa dao otkaz

  • 19.08.2019. 21:49

Ljekar Hitne službe kikindskog Doma zdravlja Nebojša B. (30) dao je otkaz u ovoj ustanovi i prije isteka suspenzije koja mu je izrečena jer je 1. avgusta pacijentkinju I. K. (89) prilikom pregleda u njenoj kući proglasio mrtvom, iako je žena bila živa.

Baka je poslije pogrešne dijagnoze živjela još četiri dana, a preminula je u Opštoj bolnici u Kikindi. Ljekar je nadređenima priznao grešku, a unutrašnja kontrola, koja je ispitivala ovaj slučaj, utvrdila je da je pogriješio jer prilikom pregleda pacijentkinje nije koristio ni stetoskop ni EKG aparat, te nije pravilno postupio prilikom utvrđivanja vremena i uzroka smrti, pišu Novosti.

– Ljekar je bio suspendovan na 15 dana, ali je sam podnio zahtjev za raskid ugovora o radu i prije isteka tog roka. To znači da on više nije zaposlen u ovoj ustanovi. Prethodno je priznao svoju grešku i shvatio da je najbolje da sam okonča ovaj za sve nas težak slučaj. Teško da bismo mogli da pređemo preko ovog propusta, jer se, nažalost, ponovio – objasnila je dr Biljana Marković, direktorka Doma zdravlja.

Podsjećanja radi, ljekar je načinio grešku prilikom pregleda pacijentkinje u njenoj kući, gdje je Hitna služba došla po pozivu porodice, jer je ona bila u teškom zdravstvenom stanju. Kada ju je, kako tako, pregledao, ljekar Nebojša B. je ženu proglasio mrtvom. Međutim, kada su malo kasnije u kuću došli pogrebnici, a rodbina ih zamolila da joj skinu nakit, baka je dala jasne signale da je živa.

Ponovo je pozvana Hitna služba i bolesnu staricu je prebacila u kikindsku Opštu bolnicu, gdje je žena, na odjeljenju Neurologije, preminula četiri dana kasnije.

Ovaj slučaj šokirao je Kikinđane jer je identičnu grešku prije godinu dana načinio još jedan ljekar Hitne službe. U maju prošle godine lekar Z.K. je baku, koja je živjela u Gerontološkom centru, proglasio mrtvom, ali je sutradan utvrđeno da je živa, pa je prebačena u bolnicu. Iako teško bolesna ona je u Gerontološom centru živjela još deset mjeseci, a ljekar je iz Hitne službe prebačen u ambulantu opšte prakse.

Ljekar Nebojša B. je dve godine radio u kikindskom Domu zdravlja. Najpre godinu dana u ambulanti u Banatskom Velikom Selu, a onda isto toliko u Hitnoj službi, kao ljekar opšte prakse. Ovo mu je bilo prvo zaposlenje, pišu Novosti.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.