Okončana potraga 

Likvidiran višestruki ubica Edin Gačić

  • 12.02.2019. 19:09

Najtraženiji bjegunac u BiH, Edin Gačić je ubijen. Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo ubili su Gačića nakon što je osam dana bio u bjekstvu. Lociran je u zaseoku Košćan sela Lepenica kod Kiseljaka. Kada se našao u okruženju počeo je da puca na policiju, koja je uzvratila. Tokom pucnjave jedan specijalac je lakše ranjen. Gačić je lociran tokom dana, a skrivao se u obližnjim zemunicama. 

"Lice nije htjelo da se preda kada je locirano na pozive policijskih službenika, i došlo je do upotrebe vatrenog oružja od strane pripadnika policije, tom prilikom je lišeno života navedeno lice. U razmjenu vatre povrijeđen je i policajac, radi se o okrznuću, i on je u stabilnom stanju, van životne opasnosti," rekao je Mevludin Halilović policijski komesar Kantona Sarajevo.

Prvi čovjek Federalnog MUP je, ne mjestu gdje je Gačić ubijen, zahvalio velikom broju policajaca koji su dali sve od sebe da se Gačiću stane u kraj. Zadovoljan je kako je sve završilo, ipak, kaže da ostaje bol za ubijenim kolegom

"Vi znate kada se ovo desilo, posebno ubistvo našeg policajca, dakle ostaje jedna tuga, bol, vidjeli ste danas sve i na komemoraciji i roditelje. Ali ipak, u razmjeni vatre gore, prema našim informacijama ubica je prvi otvorio vatru i naš jedan službenik je ranjen. Okončano je onako kao je okončano. Dakle mi možemo potvrditi da je ubica likvidiran",rekao je Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH.

Kod Edina Gačića pronađen je pištolj ubijenog policajca Mahira Begića. Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Gačić je ubijen u trenucima kada je Begić sahranjivan. 
 
"Bio sam na sahrani poginulog kolege, mislim da baš u vrijeme kada je spušten u grob, da je lišen života njegov ubica," kaže Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Mještani Lepenice u šoku prepričavaju da sve što su čuli je rafalna paljba. Kažu da im je laknulo, jer su danima strahovali za svoj život i živote članova svojih porodica.

I stanovnici Sarajeva i okoline danima su bili u strahu zbog ubice koji se krio. Iako su sve vrijeme bile  podignute visoke mjere bezbjednosti, a na terenu angažovane sve policijske snage. 

Gačića je policija sumnjičila da je počinio dva ubistva, u mjestu Podorašac kod Konjica 6. februara, a nakon tri dana u mjestu Suhodol kod Tarčina. Nakon monstruoznog ubistva u Podorašcu bio je u bjekstvu, a krvavi pir nastavio je i u Suhodolu, i to ubistvom policajca koji je bio zadužen za čuvanje objekta Federalne uprave policije. Gačić je višestruki ubica, a iz KPZ-a Bihać pušten je na slobodu 2017. godine. U Sarajevu i okolini danima je bilo opsadno stanje. Specijalne jedinice, sa fantomkama, dugim cijevima, bez prestanka su tragali sa Gačićem. Da bi što prije bio pronađen policija je raspisala i nagradu od 50 hiljada maraka. Iz MUP-a Kantona Sarajevo kažu da bi odluka o raspodjeli sredstva od nagrade, koja je ponuđena za informacije o višestrukom ubici Edinu Gačiću, trebalo da bude donesena nakon policijskog izvještaja. 

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм