Kragujevac

Lenu (11) je drug pretukao u školi, nakon toga joj se život promijenio iz korijena

  • 02.12.2019. 22:07

Kragujevčanka Milica Sretenović podnijela je tužbu protiv kragujevačke Osnovne škole "Stanislav Sremčević" i roditelja dječaka koji je prije godinu dana u učionici, za vrijeme malog odmora, pretukao njenu jedanaestogodišnju ćerku.

Djevojčica je poslije toga doživjela infarkt mozga.

Lena je bila živahno dijete i odlična učenica, trenirala je odbojku i pjevala u horu, ali se 22. oktobra 2018. godine sve promijenilo.

Tog dana potukla se sa drugom u školi, pa se kući vratila sa bolovima u glavi. Ubrzo je hospitalizovana u Kliničkom centru u Kragujevcu, a ljekari su dijagnostikovali infarkt mozga, koji je ostavio posljedice.

Lena više ne može u potpunosti da pokreće desnu ruku, kojom je pisala.

"Nema više koncentraciju, nije više odličan đak kao što je bila, ne može da trenira odbojku. Tužila sam školu za odgovornost, smatram da su i roditelji odgovorni i njih sam tužila, ne krivim dečaka da je baš hteo da izazove moždani udar, ali smatram da svako problematično dete treba odvesti na vreme kod psihologa", kaže Lenina majka Milica Sretenović.

Ekipa RTS-a je stupila u kontakt sa direktorom škole, koji kaže da on i zaposleni ne mogu da daju izjave pošto je sudski postupak u toku.

U Školskoj upravi u Kragujevcu kažu da su tokom ispitivanja slučaja uočili nepravilnosti u radu nadležnih u školi.

"To smo ustanovili pregledajući svu školsku dokumentaciju sa sastanaka odeljenskih veća, majka je morala sama da traži put i načine kako da se  nastava prilagodi Leni koja se vratila", navodi Dragana Ocokoljić, savjetnica za vršnjačko nasilje u Školskoj upravi Kragujevac.

Školski psiholozi ističu da vršnjačko nasilje i samo trenutak nepažnje mogu ostaviti negativne posljedice za čitav život, i na djecu i na čitave porodice.

"Neophodno je uključiti službe koje mogu pružiti neophodnu obuku i pomoć kako porodici koja je doživela nasilje, tako i drugoj porodici iz koje potiče nasilnik. Tu se uključuje Centar za socijalni rad, uključuju se psihijatri, psiholozi i psihoterapeuti", objašnjava školski psiholog Osnovne škole "Natalija Nana Nedeljković", Marija Marković.

Majka Milica kaže da se bori da Lena ima normalan život. Psihički se sada bolje osjeća, ali pitanje je kako će dalje teći oporavak.

Prvo ročište će biti održano 5. decembra u Osnovnom sudu u Kragujevcu.

Тагови: