Kriminalci spremno dočekali pandemiju: Ulogu dilera preuzeli dostavljači pica

  • 27.05.2020. 07:38

Pandemija koronavirusa, koja hara u proteklih nekoliko mjeseci svijetom, osim ljudskih žrtava, uništila je i ekonomiju. Mnoge zemlje, pa i one koje su važile kao uređene i stabilne preko noći su bačene na koljena.

Vrbovali radnike

Kako to obično biva u elementarnim nepogodama, pandemijama raznoraznih virusa, pa i u ratovima, profitirali su isključivo kriminalci kojima, prema tvrdnjama svjetskih policijskih agencija, ni nevidljivi neprijatelj nije mogao ništa. Naprotiv!

Interpol je krajem prošlog mjeseca izdao upozorenje na novi način rada dovitljivih narkobosova koji koriste čak i službe za dostavu pizza radi transporta droge ili oružja u zemljama gdje je uvedena izolacija zbog pandemije koronavirusa. Naime, za vrijeme vanrednog stanja, a samim time i policijskog sata, pojedine djelatnosti i firme, kao što je to bio slučaj i u našoj zemlji, imale su dozvole za kretanje radnika. Kriminalci su to iskoristili te su vrbovali dostavljače hrane.

Španska policija je početkom aprila uhapsila sedam osoba preobučenih u kućne dostavljače koje su ustvari isporučivale kokain i marihuanu biciklom, motociklom ili automobilom. Droga je bila sakrivena u torbama za dostavu, precizira Interpol. Osim Španije, te metode su primjenjivane i u Irskoj, Maleziji i Velikoj Britaniji, a dostavljači su donosili kokain, marihuanu, ketamin i ekstazi.

Marko Nicović, član Svjetske asocijacije šefova policija i bivši prvi čovjek beogradske policije, kaže za „Avaz“ da novonastala situacija nije neobična, ako se uzme u obzir da su kriminalci spremni na sve. Pa i na koronavirus.

- Oni su znali da će doći do uvođenja policijskog sata i zatvaranja granica mnogo prije sigurnosnih agencija te su sakupljali, odnosno skladištili drogu. Kada je počela korona, oni su nastavili „raditi“ na tom, tako da kažem, poremećenom tržištu narkotika. Narkomani, naravno, nisu pitali za cijenu pa su tako dileri gram kokaina, koji je ranije koštao oko 100 eura, prodavali za 150 ili 170 eura. Dakle, skoro dvostruka cijena. Kriminalci su, može se reći, vrlo pametno iskoristili koronu te na kraju još i profitirali - pojasnio je Nicović.

Koristili kanale

Naš sagovornik upozorava da su kriminalci, osim putem dostavljača hrane, i na druge načine rasturali drogu.

- Oni su preko svojih veza koristili i kanale za dostavu lijekova i medicinske opreme - zaključio je Nicović.

Zapljene u Njemačkoj i Španiji

Marko Nicović podsjeća da kriminalci nikada ne spavaju. U prilog tome ide i činjenica da su čak i za vrijeme pandemije koronavirusa zabilježene dvije velike zapljene droge.

- U Hamburgu je prije desetak dana pala pošiljka od 500 kilograma kokaina. U Španiji su 27. aprila zaplijenjene dvije tone kokaina. Dakle, pričamo o periodu dok vlada pandemija - kaže Nicović.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    ''Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.