Potraga za zločincima

Kradljivci automobila ubili dva policajca

  • 26.10.2018. 19:11

Brutalan napad na policiju u Sarajevu završio je tragično. Na dužnosti u naselju Alipašino Polje ubijen je policajac Adis Šehović, a nakon višečasovne borbe ljekara, bitku za život izgubio je i Davor Vujinović njegov kolega koji je teško ranjen u jutrošnjoj pucnjavi.

Pokušali su spriječiti krađu automobila, ali nisu ni izašli iz službenog auta kada su ih napadači zasuli rafalnom paljbom. Jednostavno, nisu stigli odgovoriti na pucnjavu, detalji su stravičnog napada, za koji u sarajevskoj policiji kažu da ga ne pamte. Mještani naselja gdje se napad dogodio kažu da nisu smjeli ni pogledati kroz prozor.

"Onda sam čuo jedno četir-pet pucnjeva, poslije nisam izlazio na prozor, poslije da li je policija došla u tom momnetu ili je hitna, tako da nišam nista sem tih pucnjeva čuo, ali to je pojedinačna, ali poslije je ono od mještana čujem da je bila rafalna paljba."  
"Svi smo u šoku nekom, blizu živim, imam, kažem vam porodicu, i brinem se," kažu mještani Alipašinog Polja. 

Odmah nakon pucnjave na dvojicu policajaca krenula je velika potraga za napadačima. Pokušali su ukrasti autobil golf 6, hrvatskih registarskih oznaka. Sve bezbjednosne i policijske agencije stavile su na raspolaganje svoje kapacitete. Policija Srpske je privela, i proslijedila Kantonalnom MUP-u, nekoliko osoba, ali se još ne može govoriti da li, i kakve, veze imaju sa jutrošnjim napadom u Sarajevu. Nakon informacije da postoji mogućnost da su napadači pobjegli na teritoriju Srpske, na terenu su bile raspoložive snage.

"Pojačane su snage u Istočnom Sarajevu, Doboju i Foči, privedeno je nekoliko osoba, ali ne možemo još da kažemo  da li imaju veze sa izvršenjem krivičnog djela.... Predati su Kantonalnom MUP-u koje vrši istragu," rekla je Mirna Miljanović, portparol MUP-a Republike Srpske.

Na terenu su od jutros čak četiri tužioca, potvdili su iz Kantonalnog tužilaštva koje vodi istragu. Na raspolaganu su i pripadnici Agencije za istrage i zaštitu, a direktor Granične policije Bosne i Hercegovine potvdio je da je odmah obavjestio nadležne na graničnim prelazima da preduzmu sve neophodne mjere. Sve ćemo učiniti da pronađemo ubice, odmah nakon saznanju o ubistvu policajaca, poručio je i federalni ministar policije. Kaže da je na raspolaganje stavljena i helikopterska jedinica, forenzika i balistika, a iz kantona zahvaljuju na saradnji i Policiji Srpske. 

"Mogu da poručim da ćemo zajedničkim snagama ako treba prevrnuti sve u okolini i na bilo kom drugom mjestu da dođemo do izvšilaca ovog krivičnog djela", rekao je Mevludin Halilović, policijski komesar MUP-a Kantona Sarajevo.

Vlada Kantona Sarajevo je odmah održala hitnu sjednicu, a nakon zasjedanja poručeno je da je ubistvo policajaca atak na državu. Prvi čovjek Vlade najavio je da će u tom gradu biti proglašen i dan žalosti, zbog stravičnog ubistva policajaca. 

"Ovo je gnusan čin, zato što policajci jutros nisu ni izašli iz auta, niti su upotrijebili oružje. Dok je vozilo bilo u pokretu pucali su na pripadnike policije. Učiničemo sve da počinioci budu privedeni," kaže Adem Zolj, premijer Kantona Sarajevo.

Bili su ljudi u pravom smislu te riječi, časni, pošteni, odgovorni i profesionalni policajci. Zbog svega toga tuga i bol su dodatno veći, ispričale su kolege ubijenih policajaca. Obojica su bili porodični ljudi, oženjeni i imali su djecu. Iza Šehovića su ostali sin i supruga, a iza Vujinovića supruga i dvoje maloljetne djece. Ubijeni policajci su nekoliko puta dobijali pohvale od komesara i ministra unutrašnjih poslova. Šehović je posebno pohvaljen za učešće u hapšenju opasne kriminalne grupe 2012. godine u Sarajevu.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)