Opsadno stanje

Konjičani u strahu: Priča se da Gačić ima spisak za likvidaciju

  • 08.02.2019. 07:59

Potraga za Edinom Gačićem, osumnjičenim za ubistvo u Konjicu, ne daje rezultate. Iako je na terenu dovoljan broj policajaca koji su dobili i specijalnu opremu, Gačiću ni traga.

Juče su policajci Hrvatsko-neretvanskog kantona priveli u Stocu osobu za koju je dojavljeno da je ubica iz Podorašca, što se kasnije ispostavilo kao pogrešno. 

Sve dok Gačić nije iza rešetaka, Konjičani će živjeti u strahu. Postoji nezvanična priča koja se uveliko pronosi, da je Gačić, navodno, odranije imao spisak osoba koje namjerava likvidirati. Ovu informaciju u policiji nisu mogli potvrditi. Ljudevit Marić, portparol MUP-a HNK, izjavio je da se potraga za osumnjičenom osobom nastavlja.

"Provjeravamo sve informacije sigurnosnih agencija. Reagujemo i na dojave građana. Ima nekih pomaka" bilo je sve što je mogao saopštiti Marić.

Reporteri "Dnevnog avaza" posjetili su i jučer Brđane, gdje je živio trostruki ubica. Ulazna vrata koja vode u prizemlje njegove kuće na kraju sela bila su širom otvorena, iako tu policije nije bilo. Vrata koja vode na sprat kuće bila su zabarikadirana daskama i metlom.

U neposrednoj blizini Gačićeve kuće s porodicom živi Safet Prguda, koji je jedini bio spreman govoriti za medije.

"Čuo sam da je tek izašao iz zatvora i da nije psihički stabilna osoba. Nije mi bilo svejedno da takva osoba živi u mom komšiluku, ali šta sam mogao, svako ima pravo da kupi nekretninu i nastani se gdje želi. Mogu vam reći da nismo zadovoljni radom policije. Evo, kao što vidite, njih u selu nema, samo se provozaju i odu, a mi opet ostanemo sami" rekao nam je Prguda.

Edin Gačić već je odrobijao kaznu za dva ubistva. Po završetku rata u BiH, ubio je saborca ozloglašenog pokreta El mudžahedin, za šta je osuđen na osam godina zatvora. Već 2002. godine, nakon odležane dvije trećine kazne, tokom  slobodnog vikenda ubio je i vlastitu majku. Kantonalni sud 2003. godine osudio ga je na 20 godina zatvora, u objedinjenoj presudi za oba ubistva. Mediji prenose da je direktor Kazneno-popravnog zavoda u Bihaću, gdje je Gačić odslužio dio kazne, upozoravao centre za socijalni rad i policiju da Gačić priprema novo ubistvo, ali i da mu je potrebna stručna pomoć.

(Dnevni Avaz/ ATV)

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)