MMKS

Komandni oficir će pratiti Karadžićeve telefonske pozive

  • 10.05.2019. 18:47

Komandni oficir pritvorske jedinice UN u Hagu preslušavaće i sumirati neprivilegovane telefonske pozive prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, odlučio je Mehanizam za međunarodne krivične sudove /MMKS/.

U saopštenju Mehanizma se navodi da će oficir, prema Pravilniku o posjetama i komuniciranju zatvorenika, preslušavati i pratiti neprivilegovane Karadžićeve telefonske pozive do 5. juna i ističe da se ova mjera primjenjuje od 26. aprila. 

Mehanizam se u saopštenju poziva na Statut MMKS, koji je usvojen Rezolucijom 1966 Savjeta bezbjednosti UN 22. decembra 2010. godine. 

U saopštenju se podsjeća na raniju odluku da se prate i slušaju Karadžićevi pozivi od 1. maja, kao i svi pozivi u periodu od sedam dana, počevši od 6. maja. 

Iz Mehanizma navode da je takva odluka donesena s obzirom na činjenicu da je neophodno praćenje i slušanje neprivilegovanih poziva u dužem periodu, kako bi se dalje istražilo da li je Karadžić prekršio pravila pritvora, te da je to "u interesu sprovođenja pravde". 

U dokumentu se pominje Pravilniku MMKS o proceduri i dokazima, koji su sudije Mehanizma usvojile 8. juna 2012. godine. 

Iz Mehanizma navode da je odluka donesena, imajući u vidu Pravilnik o upravljanju pritvorom za lica koja čekaju suđenje ili žalben postupak /Pravilnik o pritvoru/, koji je usvojen 5. novembra 2018. godine. 

"Prema Pravilu 71 Pravilnika u pritvoru, lica u pritvoru bi trebalo da imaju pravo na primanje posjeta i komunikacije sa članovima porodice, prijateljima i drugima, putem pisama, telefona ili drugih sredstava za komunikaciju na dnevnoj bazi", ističe se u saopštenju. 

U saopštenju se napominje da je Pravilom 74 predviđeno da lica u pritvoru koja žele da koriste prostorije za komunikaciju moraju da prijave komandujućem oficiru i da traže odogrenje ukoliko bi razgovor za posljedicu mogao imati javno iznošenje informacija u bilo kom obliku. 

Sekretarijat Mehanizma za krivične sudove u Hagu naložio je početkom ove sedmice istragu povodom telefonskog uključenja Karadžića iz haškog pritvora na tribinu koja je održana 3. maja u Srpskoj kući u Podgorici. 

Karadžić je prilikom uključenja u tribinu poručio Srbima u Crnoj Gori da budu strpljivi, tolerantni i da imaju razumijevanja prema ljudima koji imaju krizu identiteta /Crnogorcima/. 

Tribinu u Srpskoj kući organizovali su Srpski nacionalni savjet i Srpski informativno-kulturni centar "Sveti Sava", a u trenutku telefonskog poziva iz Haga na tribini je govorio prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik. 

Žalbeno vijeće Mehanizma u Hagu osudilo je 20. marta ove godine Karadžića na doživotni zatvor čime je preinačena prvostepena presuda Tribunala u Hagu kojom je u martu 2016. godina bio osuđen na 40 godina. 

On i dalje nije premješten u zatvor u kojem će služiti kaznu i nalazi se u pritvorskoj jedinici Mehanizma koji je naslijedio Haški tribunal.

Тагови:
  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина