Potvrđena optužnica

Komandir policije odavao službene tajne kriminalcu

14:25, 24.01.2019.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Opštinski sud u Lukavcu potvrdio je optužnicu protiv 48-godišnjeg Nermina Bandića koji je osumnjičen da je kao komandir Policijske stanice Lukavac sa ovlaštenjem da povremeno obavlja i funkciju načelnika tamošnje Policijske uprave, počinio krivično djelo odavanje službene tajne u sticaju sa krivotvorenjem službene isprave.

"Optužnicom se Bandić tereti da je u junu 2018. godine, obavljajući svoje dužnosti, između ostalih vezane i za zaštitu tajnih podataka u policiji, imao u posjedu ispravu Ministarstva unutrašnjih poslova TK sa nivoom povjerljivosti „interno“ i da je takve podatke, koji predstavljaju tajnu i odnose se na istražne radnje, prenio jednoj osobi za koju su ti podaci bili vezani", rekao je portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Bandić je optužen i da je krajem maja prošle godine sačinio službeni akt MUP-u TK u kojem je prikrio da je imao kontakte sa tom kriminalno aktivnom osobom, iako je utvrđeno da je imao na desetine privatnih kontakata sa njim te da su se sastajali.

Bandić je nakon otvaranja istrage u Tužilaštvu TK suspendovan sa radnog mjesta i funkcije.

U optužnici Tužilaštva TK je Opštinskom sudu u Lukavcu predloženo da se Bandiću izrekne mjera zabrane obavljanja poslova u svim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini u periodu od pet godina, piše Klix.