Dječak preminuo poslije 40 dana borbe

Kolika kazna čeka oca preminule bebe? Priznao da ju je udarao više puta

  • 14.08.2020. 13:59

Beba N. T. stara svega tri mjeseca preminula je prije nedjelju dana na Institutu za majku i dijete poslije više od 40 dana borbe sa oštećenjima na mozgu koja su nastala nakon što ga je otac Mihajlo T. (29) tresao i udario više puta. 

Otac je saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Pančevu gdje je priznao da je udarao sina, a za ovaj zločin prijeti mu kazna i do 40 godina zatvora.

Naime, kako za Telegraf.rs kaže Nebojša Živković, tužilac pančevačkog Višeg javnog tužilaštva, najprije je potrebno odraditi vještačenje kako bi se utvrdile sve okolnosti pod kojima je došlo do tragičnog događaja.

- Kakvu kaznu će otac preminule bebe dobiti zavisi od njegovog vještačenja. Ukoliko se ustanovi da je riječ o nasilju u porodici, za to je predviđena minimalna kazna zatvora od 10 godina. Druga mogućnost je da bude osuđen za teško ubistvo, gdje je kazna i do 40 godina zatvora - objašnjava sagovornik.

Nasilje u porodici regulisano je članom 194 Krivičnog zakonika. U stavu 4 se navodi: "Ako je nastupila smrt člana porodice, učinilac će se kazniti zatvorom od 5 do 15 godina, a ako je član porodice maloljetno lice učinilac će se kazniti zatvorom najmanje 10 godina".

Podsjetimo, Mihajlo T. (29), 25. juna je svoju bebu navodno zbog plača tresao i lupao joj šamare dok nije zadobila ozbiljno oštećenje mozga, poslije čega je preminula u bolnici.

Kobnog dana, navodno je bio sam u kući sa bebom. Dječak je plakao i otac ga je, navodno da bi ga umirio, nekoliko puta ošamario. Nakon toga dječak se utišao, a onda ga je, kada je ponovo zaplakao, zadesila ista sudbina.

Poslije batina, navodno je istrčao na ulicu i vikao: "Beba ne može da diše, zovite Hitnu pomoć!".

Mihajlo T. će biti u pritvoru do daljeg, istražni organi čekaju obdukcioni nalaz bebe, a neki od svjedoka će biti pozvani na razgovor.

Dječačić je, inače, poslije oštećenja na mozgu bio u Institutu za majku i dijete u Beogradu sve do 7. avgusta, kada je, nažalost, preminuo.

Sahranjen je u četvrtak na groblju u Vršcu, u bijelom kovčegu. Opela i popa nije bilo.

Kako je izjavila njegova baka, majka Tamara M., u bunilu i šoku i pod sedativima.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.