Kolić: Ne znam gdje se Solak nalazi

14:46, 29.05.2020.
Izvor: Srna
Thumbnail
Advokat Kadrija Kolić, koji u predmetu "Respiratori" zastupa suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, rekao je Srni da ne zna gdje se njegov branjenik trenutno nalazi, te da nema informaciju da li će Tužilaštvo BiH zatražiti pritvor.

"Јa sam sa Solakom bio u Agenciji za istrage i zaštitu BiH sinoć do iza ponoći na ispitivanju, a sada ne znam gdje se on nalazi", rekao je Kolić.

Solak, direktor firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić i premijer Federacije BiH fadil Novalić sinoć su uhapšeni i pripadnici Sipe su ih više časova ispitivali u vezi sa aferom nabavke 100 respiratora iz Kine.

Tužilaštvo BiH saopštilo je da bi se u toku dana trebalo izjasniti o tome da li je neko od njih ili sva trojica osumnjičeni u ovom predmetu.

Proteklih sedmica Sipa je vršila pretrese u FUCZ-u, federalnoj Vladi, Zavodu za javno zdravstvo FBiH, te u firmi "Srebrena malina".

Osamdeset respiratora uvezeno je posredstvom poljoprivrednog gazdinstva "Srebrena malina" u vlasništvu Hodžića koje se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća.

Vlada FBiH suspendovala je 12. maja Solaka sa mjesta direktora Federalne uprave civilne zaštite zbog afere "Respiratori".