Bivši pripadnici Armije BiH

Kešmeru i Menziloviću po šest godina zatvora za silovanje srpske djevojčice

  • 05.07.2019. 19:02

Bivši pripadnici Armije BiH Samir Kešmer i Mirsad Menzilović osuđeni su na po šest godina zatvorske kazne za krivično djelo silovanja maloljetne srpskinje u maju 1993. godine.

Drugostepeno Vijeće Suda BiH proglasilo ih je krivim za to što su se, zajedno sa Elvirom Muminovićem koji je u bjekstvu, na najsvirepiji način iživljavali se nad šesnaestogodišnjom djevojčicom u zgradi GP Bosna, u Sarajevu. Prema svjedočenjima žrtve i brojnih svjedoka, Sud je utvrdio da su prekršena sva prava ratovanja i da je nad maloljetnicom izvršen ratni zločin.

"Kršeći pravila međunarodnog humanitarnog prava za vrijeme rata i oružanih sukoba, upotrebom sile i prijetnjom za život i tijelo prisilili drugu osobu na seksualni odnos silovanje, čime su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i člana 142, stav 1 u vezi sa članom 22 krivičnog zakona SFRSJ", istakao je Mirko Božović, predsjednik Apelacionog vijeća Suda BiH. 

Da su se trojica pripadnika Armije BiH nekoliko sati iživljavali nad djevojčicom, fizički i seksualno je zlostavljali i vrijeđali na nacionalnoj osnovi - o tome su i u ponovljenom postupku govorili brojni svjedoci i vještaci. Da se zločin desio postoje i materijalni dokazi u Centru Službe bezbjednosti Sarajevo, kao i svjedočenje ljekara iz Vojne bolnice koji je maloljetnu "A" pregledao u maju 1993. godine i utvrdio stravične povrede. Kešmer i Menzilović branili su se sa slobode. Na slobodi čekaće i poziv za služenje zatvorske kazne.

"Onog momenta kada dobiju pisani otpravak presude, tek tada je i faktički i znak da bi trebali da dobiju poziv od nadležnog, opštinskog Suda sa područja gdje stanuju za izdržavanje kazne. To je u nekom narednom periodu za mjesec ili dva", rekao je Rusmir Karkin, advokat Mirsada Menzilovića. 

U prvostepenom postupak, prošle godine, Kešmer i Menzilović osuđeni su na po pet godina zatvora, a prvooptuženi Elvir Muminović osuđen je na šest godina.

Poslije izricanja prvostepene presude Elvir Muminović nalazi se u bjekstvu. Prema zakonima BiH ne može se suditi u odsustvu, pa se za izricanje drugostepene presude čeka njegovo hapšenje.  

Muminović se nalazi na potjernici i njegov predmet, zbog bjekstva, vodi se razdvojeno. Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo je odluku da su Samir Kešmer i Mirsad Menzilović dužni da u roku od 30 dana, od objave presude, isplate 30 hiljada maraka oštećenoj "A" za nanesenu duševnu i fizičku bol, u Sarajevu 1993. godine.