Godinama ležala mrtva

Katica zadnji put vidjela komšinicu 1973. godine, istinu o njenoj sudbini saznala nakon tri decenije

  • 10.09.2020. 13:59

Govorila je da će otputovati pa se niko nije brinuo zbog njenog nestanka. Komšijama je bila neobična i govorili su između sebe su kako odlazi u neku sektu u Makedoniju.

Od kada su je zadnji put vidjeli, prošlo je više od tri decenije, a onda je 2008. godine otkrivena tužna istina sve te godine koliko je niko nije vidio, ležala je mrtva u stanu.

Hedviga Golik imala je 49. godina u trenutku smrti. Oni koji su se sjećali ove medicinske sestre iz Zagreba, govorili su kako nije imala prijatelja, dok sa rođenom sestrom nije govorila, čime je otkrivanje njene sudbine trajalo 35. godina.

Naime, kada su 2008. godine stanari zgrade u kojoj je živjela, odlučili da sprevedu etažiranje zgrade, provalili su u stan Golikove i tom prilikom su je našli kako u neprepoznatljivom stanju leži u svom krevetu.

Kako je tada izvještavao Jutarnji, ona je živjjela u malom stanu od nekih 18 kvadrata, koji joj je navodno obezbjedio ljubavnik.

Misterija sudbine Golikove koja je živjela u Zagrebu na adresi ulica Medveščak 77, konačno je otkrivena.

Ono što je sve bunilo u ovom slučaju, jesu računi. Naime, u stanu je postojala plinska instalacija, jednako kao struja i voda, ali Plinara nikada nije ispostavila račun jer plin niko nije trošio. Sve godine neko je plaćao račune za struju, ali nejasno je ko je mogao trošiti struju. Prema prvim informacijama riječ je o muškarcu koji je umro 2005. godine, zagrebačkom arhitektu.

Posljednja je videla komšinica

Posljednja koja ju je vidjela bila je komšinica Katica Carić, koja je u trenutku kada je otkrivena sudbina Golikove, bila uveliko u domu za stare osobe.

– Hega je živjela sprat iznad mene. Spuštala bi mi kesu sa novcem i papirićem na kojem je pisalo što joj je treba iz prodavnice – rekla je ona tada.

Nesrećne žene sjećale su se i ostale komšije, ali ne tako lijepo.

– Bila je nemoguća, kada bi joj čovjek učinio neku uslugu, umjesto hvala, ona bi se izvikala – rekli su ljudi koji su je poznavali.

Kako su naveli tada, bila je tajanstvena, napadno povučena, nije se družila sa susjedima, a pokazivala je i drugu stranu, , vikala je na ljude, a neki su je čak vidjeli kako nekontrolisano trči ulicom. Zbog toga su zaključili da ima šizofreniju i time objašnjavali njen život. Stoga je i priča da će otići u Makedoniju imala svoju pozadinu, razumno objašnjenje da odlazi u neku sektu.

Loši odnosi sa sestrom

Hedviga je bila u neobičnom raspoloženju svaki put kada bi je sretali. Sama, očito je razmišljala i o činjenici da će je neko jednoga dana morati da je naslijedi.

Sestra je bila logičan izbor, ali je, kako kažu oni koji je se sjećaju, to bio i razlog zašto su se posvađale i prekinule odnose. Međutim, i pored svega toga, nikome tokom nešto više od tri decenije nije palo na um da prijavi njen nestanak.

Tijelo se nije osećalo

Kako su tada iz Zavoda za sudsku medicinu grada Zagreba objasnili za Jutarnji, leš zaudara nekoliko mjeseci od nastupanja smrti, nakon čega se mumificira.

– Međutim, ukoliko je osoba umrla zimi i bila je zamotana ćebetom ili dobro obučena, miris truleži je mogao biti puno manje intenzivan, posebno ako je cirkulacija vazduha bila veća. Nakon nekoliko mjeseci tijelo više ne smrdi i mumificirano je – rekao je tada zamjenik predstavnika Zavoda, Davor Strinović, dodavši kako mu ipak nije jasno kako niko od susjeda nije osjetio smrad iz stana, prenosi Blic.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.