Nepoštivanje policijskog časa

Kanton Sarajevo: Za 10 dana izdano 300 prekršajnih naloga

13:54, 31.03.2020.
Izvor: klix.ba
Thumbnail
Na konferenciji za medije Kriznog štaba KS istaknuto je da su intenzivirana testiranja na korona virus i da su do sada pozitivne 24 osobe, od tog broj tri su hospitalizovane. Rečeno je da je od momenta uvođenja policijskog časa izdano oko 300 prekršajnih naloga za kretanje u toku perioda zabrane, ali da će kazne biti umanjene za 50 posto ukoliko se plate u roku od osam dana.

"Osobe koje plate kaznu u roku od osam dana oslobađaju se 50 posto kazne,računajući i na kazne koje se odnose na kršenje zabrana kretanja. U posljednja 24 sata izdato je 35 prekšajnih naloga zbog kršenja policijskog časa, a od momenta kada je zabrana uvedena, od 22. marta, izdali smo oko 300 prekršajnih naloga. 994 kontrolisanih 45 nije pronađeno na adresi, to je 4,5 posto, a taj postotak je ranije bio mnogo veći", rekao je portparol MUP-a KS Mirza Hadžiabdić.

U samoizolaciji u KS trenutno su 1.962 osobe, a 1.152 su izašle iz samoizolacije.

"Imamo dobro uhodane mobilne timove domova zdravlja koji testiraju u kućnim uslovima. Tokom jučerašnjeg dana napravljeno je 61 testiranje", rekla je epidemiologinja Aida Pilav.

Kada je riječ o sjednici Vlade FBiH od 16. marta, koja je jedan od klastera, istakla je da nema razloga za zabrinutost jer je uski krug osoba kontaktiran i nisu sve osobe iz tog kruga pozitivne.

"Sastanak je izvan perioda od 14 dana, što znači da je izolacioni period prošao.Sve koje smo trebali kontaktirati, kontaktirali smo", navela je epidemiologinja.

Istakla je da je najveći problem što građani ne poštuju samoizolaciju.

"Akutne respiratorne infekcije su one koje se ne mogu lako pratiti. Ako je test danas negativan, a vi ne poštujete mjere, to ne znači da za pet dana neće biti potvrđena infekcija. Testova imamo dovoljno, rade se ubrzana testiranja s posebnom pažnjom na prvu liniju kontakata. Virus nije razvijao teške kliničke slike, barem kada je Kanton Sarajevo u pitanju, to je ono što nas ohrabruje.", kazala je Pilav.