Tuzlansko podzemlje

Kabilovićev klan reketirao ugostitelje: Došli smo zbog para, kome smetaš, plaćeno je tvoje ubistvo

  • 18.10.2020. 09:48

Tuzlansko podzemlje čiji je nezvanični vladar Beriz Kabilović značajno je uzdrmano provođenjem policijske akcije „Scarface“.

Radi se o ekipi kriminalaca koji su bukvalno harali Tuzlanskim Kantonom, te su za kratko vrijeme iz podzemlja istjerali veoma poznate kriminalne face poput Merseda Hadžića zvanog Mirso Švicarac i zagospodarili ulicama svakog mjesta ovog najmnogoljudnijeg kantona u FBiH.

Sijali strah

Pored pokušaja likvidacija suparnika, klan se bavio i reketiranjem vlasnika ugostiteljskih objekata od kojih su redovno uzimali novac i držali su ih u konstantnom strahu. Obilazili su ugostiteljske objekte gdje su ispoljavali i vršili nasilje u kafićima i restoranima da bi vlasnike natjerali da im mjesečno plaćaju „zaštitu“ odnosno reket.

Za to vrijeme grupa je morala uspostaviti aposlutnu dominaciju na području Tuzlanskog kantona, a naročito na području grada Tuzla, ali i ostalih gradova.

Na optuženičkoj klupi našli su se Beriz Kabilović Bera, Selver Salimović Švrćo, Amir Lisičić Švabo, Armin Halilović Čaruga, Adnan Požegić, Alen Jahić Mandža i Elvis Hamzić. 

Od oktobra mjeseca 2015. godine do decembra 2019. godine u Tuzli nakon što je M.E. otvorio kafić, Beriz i Selver su natjerali vlasnika da im plaća mjesečnu „zaštitu“ od 500 KM.

Vlasnik je da ne bi imao problema pristao na to tako da je Salimoviću svakog mjeseca davao novac, da bi kasnije zatvorio objekt.

Ljetnja i zimska „zaštita“

U međuvremenu je s bratom pokrenuo novi posao te otvorio još jedan objekt Selver mu je došao u novu radnju i donio ugovor Agencije „Wolves security“ u kojem piše da mu daju usluge zaštite od 500 KM mjesečno u ljetnom i 700 KM u zimskom periodu.

Tako su od njega uzeli 18.619 KM od oktobra 2015. do do decembra 2017 godine.

U vremenskom periodu od marta do decembra 2019. godine u Tuzli, Kabilović i Sailmović su s Jahićem ozbiljnom prijetnjom natjerali vlasnika jednog objekta da s Jahićem zaključi ugovor o suvlasništvu kojem će pripasti 15 posto odbjekta, a vlasniku 75 posto, iako Jahić nikada ništa nije uložio u biznis.

Vlasnik je znajući da je Jahić pripadnik kriminalne grupe potpisao ugovor i uz to im plaćao 100 KM mjesečno za zaštitu.

U vremenskom periodu od februara do decembra 2019. godine u Tuzli, Kabilović i Salimović su natjerali još jednog vlasnika kafića u Tuzli da im plaća zaštitu od 100 KM mjesečno. Ovaj je iako mu zaštita nije bila potrebna morao potpisati ugovor, jer u suprotnom bi morao zatvoriti objekt.

Znao je da se radi o momcima koji prave probleme u gradu onima koji ne plaćaju reket. A, znao je da gdje god postoji naljenica „Wulvesa“ niko se ne usuđuje praviti probleme.

U vremenskom periodu od septembra 2017. do do septembra 2019. godine nakon što je I. A. otvorio ugostiteljski objekt preko puta saobraćajne škole u Tuzli natjeran je da potpiše ugovor s članom grupe Mirnesom Vejzovićem tako što će vlasniku ostati 75 posto, a Mirnesu 25 posto vlasništva biznisa.

Vlasnik je znao da je Mirsnes sa Berizom, Švrćom, Čarugom i ostalim kriminalcima te je dio vlasništva prepustio iako je u objekt uložio 100. 000 KM.

(Izvor: Crna Hronika)