Održana statusna konferencija

Još nije poznat datum početka suđenja Atifu Dudakoviću

  • 04.02.2019. 19:18

Suđenje Atifu Dudakoviću i pripadnicima Petog korpusa trebalo bi uskoro da počne, ali tačan datum još nije poznat.

Kada će da bude održan glavi pretres zna će se, nakon što Sud odluči šta i kako dalje u slučaju jednog od optuženih Ale Hodžića, koji se do sada nijednom nije pojavio na salsušanjima. Hodžić, se prema tvrdnjama njegovog advokata, nalazi u bolnici i trebao bi biti podgvnut vještačenju da li je uopšte sposoban da prati suđenje, kaže njegov branilac Izet Baždarević. Sud je prije odluke, zatražio detaljniju medicinsku dokumentaciju. 

"Naravno branioče, što se tiče vještačenja, to je već stvar Suda, i mi ćemo odrediti vještačenje, ukoliko to bude potrebno, međutim, da bi odredili vještačenje, treba nam neka kompletnija medicinska dokumentacija, a u vezi toga bićemo sa vama u vezi, dakle da nam pokušate dostaviti svu medicisnku domentaciju, kojom optuženi raspolaže, kako bi se mogli dalje odrediti", istakla je Željka Marenić, predsjedavajuća sudskog Vijeća.

Tužilaštvo će saslušati 447 svjedoka, od kojih je 16 već zatražilo zaštitu. Predsjedavajuća sudskog Vijeća pozvala je obje strane da još ne otkrivaju identitet svjedoka, jer bi neki od njih zaštitu mogli zatražiti pred samo svjedočenje. 

Ranije su neki od njih u svojim izjavama detaljno opisali brutalne zločine Dudakovića, tvrdeći da je lično naredio ubistva srpskih civila i vojnika. Zabilježene su i Dudakovićeve naredbe - kolji, pali i ubijaj sve što je srpsko. Odbrana će, kaže advokat Asim Crnalić, pokušati da diskredituje svjedoke i ospori njihove izjave, ali to neće moći da rade na osnovu navoda iz Haških presuda, jer im predsjedavajuća sudskog Vijeća to nije dozvolila. 

"Moguće je da je neka činjenica utvđena u nekoj presudi Haškog tribunala, koja bi poslužila toj svrsi, i ja sam insistirao od predsjednice, da to mogući odbrani. Ona ima, drugčije stručno stajalište, neovisno o tome što se ne slažem, ja moram poštovati njezin stav", istakao je Asim Crnalić, advokat Atifa Dudakovića.

Dudaković i još 16 pripadnika Petog korpusa, terete se za ubistva, progone i zlostavljanje srpkih civila i vojnika, kao i za unuštavanje pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata. Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata u više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za jednim brojem ubijenih se još uvijek traga. Suđenje bi moglo potrajati i nekoliko godina, a ročista bi trebalo da budu održavana svake sedmice, i to ponedjeljkom. 
 

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.