"Slučaj Radinković"

Još nema detalja o izručenju Nenada Radinkovića BiH

  • 12.06.2018. 19:05

Detalja o izručenju Nenada Radinkovića BiH još nema. Iz Ministarstva pravde BiH potvrdili su ATV-u da zvaničan dokument o slučaju još nisu dobili. Kratko objašnjavaju da proces ekstradicije može da potraje. Najvažnije je, kažu, da u roku od 40 dana Ministarstvo pravde BiH dostavi molbu za izručenje.

"Dakle, kad ga liše slobode, obavještavaju nas, a mi, organ koji je dao naredbu za hapšenje, sud ili tužilaštvo, u zavisnosti u kojoj fazi je postupak, oni pripremaju ekstradicionu dokumentaciju, ministar pravde podnosi molbu za ekstradiciju i tad se pristupa ekstradiciju", istakao je Nikola Sladoje, pomoćnik ministra pravde BiH.

U ambasadi BiH u Belgiji kažu da o slučaju Radinković znaju samo iz medija.

"Što se tiče ambasade BiH samo vam mogu reći da nam se niko nije zvanično obratio povodom hapšenja Nenada Radinkovića, niti predstavnici zvaničnih belgijskih vlasti, niti gospodin Radinković, niti članovi njegove porodice", naglasila je Biljana Jošić Bajić, otpravnik poslova u Ambasadi BiH u Belgiji.

Nenad Radinković uhapšen je prije nekoliko dana u Briselu po Interpolovoj potjernici. On je pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora za saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao Banjalučanin Nikola Đurović. Radinković je osuđen i u Francuskoj i to zbog ilegalne trgovine oružjem. Međunarodna potjernica za njim raspisana je po zahtjevu MUP-a Srpske 10. novembra 2014.godine.