Branio joj da nosi kratke suknje i štikle

Jezivi detalji ubistva policajke Irme Forić

  • 21.09.2019. 13:02

Irma Forić (53), pripadnica Granične policije BiH, ubijena je na naročito okrutan način, moglo se juče čuti na sjednici u Kantonalnom sudu u Sarajevu prilikom razmatranja prijedloga za određivanje pritvora osumnjičenom Senadu Basariću (56).

"Način na koji je počinjeno ubistvo okrutan, fizičkom snagom, pritiskom na vrat žrtve uz nanošenje udaraca pogodnim sredstvom s desne strane glave", istaknula je tužilac Željka Tomić-Andžić, koja, zajedno s tužiocem Senadom Hrapom, vodi istragu.

Sljedeći odbranu svog klijenta, koji je istražiocima ispričao da se Irma okliznula na kečap i pala na drvenu kuhinjsku dasku, tražio je da se prijedlog odbije. I kada se očekivalo da Basarić ustane i kaže kako pati zbog smrti voljene osobe, s kojom se trebao vjenčati, njega je pogodila izjava tužioca da nije zvao Hitnu pomoć i da je pobjegao sa mjesta zločina.

"Da sam htio bježati, ne bih pobjegao u papučama i kratkim hlačama. Sve naše stvari ostale su u koferima", rekao je Basarić, koji je za sebe rekao da je trenutno nezaposlen i da je u očekivanju njemačke penzije.

Nastradala je, najvjerovatnije, ubijena drvenom daskom, a tužioci se juče nisu dotakli motiva za ovaj svirepi zločin, koji je nesumnjivo počinjen iz strasti. Basarić je istražiocima svoju vezu s Irmom prikazao idiličnom, ali se, prema izjavi njene kćerke, čini da u njihovoj vezi nije sve funkcionisalo.

Kćerka je potvrdila da joj je majka u maju putem Fejsbuka upoznala Basarića. Poslije je Irma upoznala Senada sa svojom porodicom pa i s kćerkom.

"Nakon više druženja, zaključila sam da je zaljubljen u moju majku i patološki ljubomoran, jer joj je zabranio da nosi kraće suknje, štikle i da se šminka. Bilo mi je to čudno, jer je majka na sve pristajala bez pogovora. Na njegov zahtjev je promijenila i broj mobilnog telefona te je ukidala i ponovo vraćala profil na društvenim mrežama", ispričala je Irmina kćerka.

Navela je da majku, otkako je upoznala Senada, više nije mogla viđati nasamo, već je Senad uvijek bio prisutan.

Kada su ona i brat pokušali u avgustu razgovarati sa majkom u vezi sa promjenama u njenom ponašanju, Senad je uvrijeđen slao poruke da je iznenađen zbog toga. Nakon toga je otišao u toku noći na vrata njenom bratu, bos i bez cipela, rekavši da se posvađao s Irmom.

Kada je nakon 17. septembra uzaludno pokušavala dobiti majku, Irmina kćerka se u srijedu, 18. septembra, zajedno sa suprugom, uputila u njen stan, gdje su je pronašli mrtvu.

Pronađeni tragovi krvi

Uviđajna ekipa je, ušavši u stan na Dobrinji, zatekla tijelo Irme Forić u kuhinji. Ležala je na leđima u bijelom ogrtaču, a u desnoj ruci nalazila joj se drvena daska za rezanje. Bilo je i tragova kečepa. U stanu je bilo tragova krvi, i to na prekidaču do ulaznih vrata, na zidu do prekidača, na ulaznim vratima te ispod glave nastradale.

Ponio i ključ od sefa

Pretresom Senada Basarića, kod njega je pronađen ključ automobila "reno megan", koji je unajmio u Mostaru. Kod njega je pronađen i ključ od Irminog stana te ključ od sefa koji se nalazi u njenom stanu, piše Avaz.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм