Zbog organizovanog kriminala

Jerku Ivankoviću-Lijanoviću 12 godina zatvora

11:09, 22.10.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Sud BiH izrekao je prvostepenu presudu kojom su na ukupno 52 godine zatvora osuđeni Jerko Ivanković-Lijanović i druga lica optužena za organizovani kriminal, pranje novca, poresku utaju, neplaćanje poreza, te krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga i isprava.

Jerko Ivanković-Lijanović osuđen je na 12 godina zatvora i novčanu kaznu od 50.000 KM. 

Prema danas donesenoj presudi, jedini je od krivice oslobođen Jozo Lijanović, prenose federalni mediji. 

Jerko Ivanković-Lijanović je u januaru pred Kantonalnim sudom u Tuzli osuđen na devet godina zatvora i to za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, a u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele podsticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH od 2011. do kraja 2014. godine. 

On je u tom periodu bio federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. 

Na nedavno održanim izborima Jerko Ivanković-Lijanović bio je kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, te je dobio ukupno 6.063 glasa. 

Sud BiH potvrdio je 18. januara 2016. godine optužnicu protiv Lijanovića, Milorada Bahilja, Joze Sliškovića, Željka Mikulića, Draženka Kvesića, Mirjane Šakote, Mirka Galića i Miroslava Čolaka, te firmi "Lijanovići", "Mi-mo", "Farmer", "Farmko" i "Optimum". 

Oni su optuženi da su od 2007. do 2012. djelovali kao povezana grupa. Tužilaštvo ih teretu da su osnivali nove firme na koje su prenosili sirovine, proizvode i opremu, te nastavljali poslovanje, a stečene višemilionske poreske dugove ostavljali na ranijim preduzećimam, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist od oko 13,5 miliona KM. 

"Na taj način, koji je nekoliko godina predstavljao modus nezakonitog poslovanja u svrhu utaje poreza, oštetili su BiH, odnosno sve građane", navedeno je u optužnici. 

Tužilaštvo BiH je u toku procesa ispitalo četrdesetak svjedoka i stručnih vještaka, a uz optužnicu je priložen obiman dokazni materijal s više od 1.000 materijalnih dokaza.