Tuga u Nišu

"Jelenu smo spremali za udaju, a sada smo je sahranili zbog pijanog vozača"

  • 04.12.2020. 19:05

"Pokušavali su svaki dan da dođu u bolnicu. Rekli su nam da i on (optuženi M.G.) ima teške tjelesne povrede. Sutradan je došao u bolnicu, dolazili su i njegovi roditelji, ali ja nisam imao šta sa njima da razgovaram jer mog djeteta više nema. Oni su dolazili, prolazili, ali nisam mogao da razgovaram ni sa kim od njih. Potrebno je zaustaviti svu tu djecu bahatih roditelja i samo zato ću tražiti na sudu maksimalnu kaznu jer zbog te djece ginu druga, nevina djeca", počinje priču Slaviša Petković, otac poginule Jovane (25).

Ona je doživjela saobraćajnu nesreću 21. novembra, pola sata poslije ponoći, kada je na raskrsnici kod pijace Boško Buha na Bulevaru Nemanjića u Nišu, svom silinom udario M.G. (19), a koji je bio pod uticajem alkohola. Poslije višestrukih prijeloma i povreda glave, ona je izdahnula 29. novembra.

Jovana je bila u svom automobilu marke "BMW" i krenula je na zeleno svjetlo da prelazi raskrsnicu, a onda je M.G. očigledno prošao na crveno svjetlo na semaforu i zakucao se u njen auto. I da nesreća bude veća, udario je baš u vrata vozača odnosno u ovoj tragediji arhitekticu Jovanu Petković. Ona je te večeri bila da odveze drugaricu i u povratku kući, u stan kod Medicinskog fakulteta, zadobila je povrede od kojih nije mogla da se oporavi.

Slaviša kroz suze koje naviru na oči kaže da ga sada sve podsjeća na kćerku. Nakon povratka s groblja kaže "tješimo jedni druge, ali tu utehe nema". Jovana je inače položila master arhitekture sredinom septembra i planirala je da se uda i zaposli. Život je bio pred njom.

"Ne zaslužuje na sudu samo on maksimalnu kaznu već svako, da kažem dijete, koje pijano sedne za volan i koje ugasi neki nevini život. Ona se zabavljala s momkom i očekivali smo da pravimo svadbu, da to bude pravo veselje jer je zaslužila još mnogo toga u životu koji je bio pred njom. Onako ambiciozna i vrijedna, voljela je momka i sve je bilo divno. Trebalo je da se uda i da dođu u Austriju gde živimo. Čekao ju je posao. Momak je predivan dečko. To su deca koja nisu mnogo tražila, niti bila zahtjevna, znali su koliko mogu da imaju, ali su skladno živjeli sa onoliko koliko im je potrebno. Čekali smo da prođe ova situacija sa kovidom, pa da pravimo veselje. I onda sav trud i vera nestane zbog pijanog vozača. To kako se ja osjećam, to ne može niko da razumije sem onog ko to doživi. Ne dao bog nikome", priča Slaviša.

On se pita da li je sa 19 godina M.G. imao pravo da vozi, a pritom je, kako kaže, bio pijan.

"Imamo mlađeg sina koji se isto strašno osjeća. Ja vjerujem da je i ovom dečku (M.G.) teško, ali toj bahatosti na ulicama se mora stati na put. Evo, nešto manje od deset dana čekamo dokaz o njegovim rezultatima krvi i još ih nema kao da se ispituje ne znam šta. Pa, kako da ne sumnjam u sve. Pitam ja vas zašto se toliko čeka?", jada se očajni čovjek.

Maksimalna kazna za krivično djelo protiv bezbjednosti u javnom saobraćaju je 12 godina zatvora.

Kontrolom alkohola u krvi nakon nesreće utvrđeno je da je M.G. imao 1,1 promil alkohola u krvi. Jovana je sahranjena 1. decembra, a njen grob obilaze najbliži prijatelji i rođaci.