Jeziv zločin

Jasminu je u mraku napao serijski ubica, iživljavao se nad njom, pa joj prerezao vrat

  • 18.11.2019. 21:18

Prije tačno 15 godina Jasminu Đošić (25) iz Aleksinca svirepo je ubio serijski ubica Slovenac Silvo Plut. Nesrećnu djevojku je 18. novembra 2004. godine presreo na putu ka Aleksinačkom Rudniku, iživljavao se nad njom, pa joj prerezao vrat.

On je ubio, silovao i raskomadao još dvije žene u Sloveniji, ali se ne isključuje da je žrtava bilo više, jer su neki ljudi bliski njemu, misteriozno nestali. Tajnu o njihovim sudbinama Plut je odnio u grob 2007. godine, kada se ubio u slovenačkom zatvoru.

Silvo je rođen 1968. godine kod Novog Mesta i već u djetinjstvu je pokazivao znakove sadizma, pošto je uživao u mučenju i kasapljenju životinja. Prvo ubistvo počinio je 1990, kada je kod Novog Mesta masakrirao svoju školsku drugaricu Marjancu Matjašić. Djevojka je krenula autom na posao kada ju je Plut zaustavio i zamolio je da ga poveze. Marjanca ga je primila u kola ništa ne sluteći. Plut je pokušao da je siluje, ali pošto se ona grčevito branila izbo ju je nožem i tako usmrtio. Njeno tijelo je odvezao do jezera i tamo joj je isjekao dojke i dijelove butina i bacio ih u vodu.

Ubrzo je uhvaćen i osuđen na 15 godina zatvora, ali je pušten na slobodu poslije 13, navodno zbog dobrog vladanja. Ubrzo je opljačkao jednu poštu u Ljubljani zajedno sa Srđanom Živkovićem iz Aleksinca, s kojim se sprijateljio u slovenačkom zatvoru. Pošto ga je radnik pošte Mirko Ulčar prepoznao i otkrio njegov identitet slovenačkoj policiji, Plut sa Živkovićem bježi u Srbiju, u Aleksinac.

U Aleksincu nastavljaju sa razbojništvima, a Plut je na današnji dan 2004. godine počinio novo ubistvo. Presreo je Jasminu Đošić u večernjim satima na putu ka Aleksinačkom Rudniku. Plut ju je zaskočio, odvukao je dalje od puta i zvjerski se iživljavao. Ujedao ju je po grudima i stomaku, sjekao je po tijelu i više puta je izbo, a na kraju joj je prerezao vrat. Na mjestu ubistva ostala je njegova kapa što će kasnije biti ključni dokaz u slučaju. Preko DNK sa kape Plutu je u aprilu 2007. suđeno u odsustvu i krivično vijeće Okružnog suda u Nišu ga je osudilo na 40 godina robije.

Došao u pljačku, ženu zlostavljao, a onda je pustio

Plut je ubrzo nakon toga odlučio da ubije i opljačka još jednu djevojku u Aleksincu, ali onda slijedi prvi holivudski obrt. Upao je u kuću Milene Radulović, skinuo je golu i počeo da je zlostavlja, ali ona je uspjela da ga obuzda. Poslije cijele noći provedene u razgovoru, Plut ju je ostavio u životu i otišao.

Nebojša Petković, policijski inspektor u penziji koji je 2004. vodio ovaj slučaj, kaže da ga je zapanjilo to što je Radulovićeva preživjela susret sa Plutom.

– Četiri sata je bila sama sa serijskim ubicom i uspjela je da ostane žive, to je za nevjericu. Mislim da se spasla samo zahvaljujući izuzetnoj inteligenciji i psihološkoj snazi. nije mu pokazala strah, prkosila mu je, čak ga je navela da zajedno pričaju i puše. Ti opušci su nam kasnije dali DNK profil, koji je upoređen sa biološkim tragovima na kapi nađenoj pored tijela Jasmine Đošić. Ispostavilo se da je riječ o istom čovjeku – priča Petković.

On dodaje i da mu je Milena do najsitnijih detalja opisala napadača.

– Pošto je Milena pomenula i da je muškarac imao malo čudan akcenat, kontaktirali smo kolege iz Slovenije, poslali im sve podatke o ubici i dobili smo potvrdu da se radi o silvu Plutu – ispričao je Petković.

Plut je, kaže on, u međuvremenu već naslutio da će biti uhvaćen, pa je pobjegao u Sloveniju, a njegovom prijatelju Živkoviću se od tada gubi svaki trag.

Uhapšen u Sloveniji nakon još jednog monstruoznog zločina

Vrativši se u domovinu, Plut je odlučio da se osveti Mirku Ulčaru što ga je potkazao za pljačku pošte u Ljubljani tri godine ranije. U zoru 24. februara 2006. upao je u kuću Ulčarevih. Mirka je vezao, a ženu mu Ljubicu silovao, pa ju je iskasapio nožem i zaklao. Mirko je uspio da se oslobodi i pobjegne, a Plut je ubrzo zatim uhapšen i osuđen na 30 godina zatvora za Ljubičino ubistvo.

Naredne godine, 2007, Plut je ostavio oproštajnu poruku upravniku zatvora u kom ga moli da ga sahrane sa Biblijom, a zatim je popio šaku lijekova za smirenje i umro. Njegovo tijelo rodbina nije htjela, pa je kremiran o trošku države.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина